ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες Ταϊλάνδης Καμπότζης
Οι σημαίες Ταϊλάνδης και Καμπότζης με ρωγμή ανάμεσά τους, συμβολίζοντας ένταση.

Ταϊλάνδη - Καμπότζη: Συνάντηση αξιωματούχων για αποκατάσταση εκεχειρίας

Αμυντικοί αξιωματούχοι από Ταϊλάνδη και Καμπότζη θα συναντηθούν στις 24 Δεκεμβρίου για την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός, μετά από τρεις εβδομάδες μεθοριακών συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και μαζικούς εκτοπισμούς.

Αμυντικοί αξιωματούχοι από την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη προγραμματίζουν συνάντηση στις 24 Δεκεμβρίου, με στόχο την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών.

 Οι μεθοριακές συγκρούσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα τους, δημιουργώντας ανησυχία στην περιοχή.

Η απόφαση για τη συνάντηση ελήφθη κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στην Κουάλα Λουμπούρ, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. 

Η συνεδρίαση στόχευε στη διατήρηση της εκεχειρίας, για την οποία είχαν μεσολαβήσει η Μαλαισία ως προεδρεύουσα της ASEAN και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις συγκρούσεις του Ιουλίου.

Ο ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σιχασάκ Πουανγκκετκεό, επισήμανε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο με την Καμπότζη υπό την αιγίδα του Ντόναλντ Τραμπ, συνήφθη "βιαστικά".

 Όπως δήλωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωκαν να υπογραφεί η δήλωση εγκαίρως για την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες μέσω της Γενικής Επιτροπής Συνόρων, ενός διμερούς μηχανισμού, με την Ταϊλάνδη να προτείνει ως τοποθεσία τη μεθοριακή γραμμή στην επαρχία Τσανταμπούρι.

 Το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό αίτημα για σχόλιο.

Ο Σιχασάκ τόνισε πως η Ταϊλάνδη επιδιώκει αληθινή κατάπαυση του πυρός με δέσμευση από την Καμπότζη και λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής. Υπογράμμισε ότι η απομάκρυνση των ναρκοπεδίων είναι απαραίτητη για την πρόοδο της διαδικασίας.

Η συνεδρίαση της ASEAN πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων μαχών, που προκάλεσαν τουλάχιστον 80 θανάτους και εκτοπισμό άνω του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν ξεχωριστές διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, χωρίς έως τώρα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Σιχασάκ, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν εμπλέκονται στην απόφαση για την επανάληψη των συνομιλιών, ενώ η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη εργάζονται για την επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Την ίδια στιγμή, η Καμπότζη ανακοίνωσε ότι ένας κινέζος υπήκοος τραυματίστηκε από πυρά πυροβολικού του ταϊλανδικού στρατού κοντά στα σύνορα. 

Το καμποτζιανό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως οι ταϊλανδικές δυνάμεις έριξαν οβίδες σε ζώνες αμάχων, καταστρέφοντας ένα σπίτι και τραυματίζοντας τον κινέζο πολίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Ταϊλάνδης τραγούδησε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης τραγούδησε κλασσικό κομμάτι της Τερέζα Τενγκ σε επίσημο γεύμα με τον ομόλογό του της Κίνας, Λι Τσιανγκ, στο Πεκίνο, δείχνοντας ακόμη μια φορά τη «μουσική διπλωματία» του.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί της Επανάστασης πυροβόλησαν εμπορικό πλοίο στο Ορμούζ

Εμπορικό πλοίο με σημαία Ταϊλάνδης δέχθηκε πυρά από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στα Στενά του Ορμούζ, καθώς αγνόησε τις εντολές τους, σύμφωνα με το ιρανικό Tasnim. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.
Κυβερνητικό Μέγαρο Ταϊλάνδης
ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο εξετάσεων: 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα στην Ταϊλάνδη

Σχεδόν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην Ταϊλάνδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω διαφθοράς σε εξετάσεις, μετά από αποκαλύψεις για δωροδοκίες και ηλεκτρονική αλλοίωση αποτελεσμάτων, που οδήγησαν σε τρεις συλλήψεις.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Πλήρωμα πλοίου μήνυσε εταιρεία για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων

Τρεις πρώην ναυτικοί του ταϊλανδέζικου πλοίου Mayuree Naree, που επλήγη από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ, κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας και του καπετάνιου για παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων, μετά την απόλυσή τους λόγω της επίθεσης.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλός κατηγορείται για φόνο 17χρονης σε βαλίτσα στην Ταϊλάνδη

Στη Μπανγκόκ συνελήφθη 45χρονος Αυστραλός, ο Σάιμορ Πίτερ Κάρμαν, κατηγορούμενος για φόνο εκ προμελέτης, όταν βρέθηκε το πτώμα 17χρονης σε βαλίτσα. Εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο πριν φύγει για Αυστραλία.
Κυβερνητικό Μέγαρο Ταϊλάνδης
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Αυστραλού στην Ταϊλάνδη για το πτώμα 17χρονης σε βαλίτσα

Στην Ταϊλάνδη συνελήφθη Αυστραλός για τη δολοφονία 17χρονης που βρέθηκε σε βαλίτσα. Ο ύποπτος αρνείται τις κατηγορίες και προφυλακίστηκε, ενώ οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας για τη συνέχεια των ερευνών.