ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Ο Τραμπ αυστηροποιεί τη στάση του με την Κούβα, αντιδράσεις στην Αβάνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Κούβα να αποδεχτεί μια «συμφωνία» χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, τονίζοντας πως διαφορετικά δεν θα λαμβάνει πετρέλαιο ή χρήματα. Η δήλωσή του προκάλεσε αντίδραση της Αβάνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κούβα, ζητώντας από τη χώρα να αποδεχθεί μια συμφωνία πριν να είναι πολύ αργά, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενό της. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κουβανική ηγεσία.

«Δεν θα υπάρξει άλλο πετρέλαιο ή χρήμα με προορισμό την Κούβα—μηδέν!», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social, καλώντας την Κούβα να κάνει αποδεκτή μια συμφωνία άμεσα. Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι επιθυμεί από την Αβάνα να διαχειριστεί όσους έχουν φύγει από την Κούβα, ιδίως με εξαναγκασμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η απάντηση από τον πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ήταν άμεση, τονίζοντας πως η χώρα του είναι «έθνος ελεύθερο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο» και πως «κανένας δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε». Υπογράμμισε επίσης ότι η Κούβα δέχεται επίθεση από τις ΗΠΑ εδώ και 66 χρόνια και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την πατρίδα της.

Το εμπάργκο που επιβάλλεται στην Κούβα από τις ΗΠΑ ισχύει από το 1962 και έχει ενισχυθεί με τα χρόνια, ενώ οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, βασικού συμμάχου της Κούβας, από τον αμερικανικό στρατό.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Κούβα επιβίωνε για χρόνια χάρη στην οικονομική και ενεργειακή στήριξη της Βενεζουέλας, με αντάλλαγμα παροχή «υπηρεσιών ασφαλείας» στους ηγέτες της χώρας αυτής. Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είχε συναφθεί το 2000 και προέβλεπε ανταλλαγή πετρελαίου με υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις και προεκτάσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναδημοσίευσε μήνυμα που πρότεινε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ως πιθανό πρόεδρο της Κούβας, σχολιάζοντας θετικά την ιδέα. Παράλληλα, ο Τραμπ προβάλλει το «δόγμα Ντονρό», συνδυάζοντας το όνομά του με εκείνο του Τζέιμς Μονρό, αναδεικνύοντας τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Στην Κούβα, πολίτες όπως η Μερσέδες Σιμόν και ο Μάρκος Σάντσες υπογραμμίζουν την ανάγκη για διάλογο και αποφυγή βίας, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για το αν οι αμερικανικές απειλές θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο. Η Ρέγκλα Γκονσάλες σημείωσε τον φόβο για πιθανούς πολέμους και τις επιπτώσεις τους στον πληθυσμό.

Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροδρίγκες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για συμπεριφορά «εγκληματία και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα» που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στην Κούβα, αλλά και διεθνώς. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός Μάριο Ντίας-Μπαλάρτ τόνισε ότι «η τυραννία στην Κούβα δεν θα επιζήσει» σε ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πιθανή συμφωνία με την Κούβα» προβλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Κούβα ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται στρατιωτική δράση. Η Ουάσιγκτον στοχεύει σε αλλαγή κυβέρνησης, ενώ το εμπάργκο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της Κούβας.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Ο ΥΠΕΞ καταγγέλλει ψεύδη και συκοφαντίες του Τραμπ στον ΟΗΕ

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροδρίγκες απέρριψε ως «ψεύδη» και «συκοφαντίες» τα σχόλια Τραμπ για την Κούβα στον ΟΗΕ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν αντέχουν την ανεξαρτησία της χώρας του. Η κουβανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την αίθουσα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Τραμπ για ΤΝ, Ρωσία-Ουκρανία και επίθεση στο ΔΠΔ-Κούβα

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στον ΟΗΕ πως το επίσημο αμερικανικό κράτος θα χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «Σούπερ Νοημοσύνη» αντί για «Τεχνητή Νοημοσύνη», χαρακτηρίζοντας υπερβολικούς τους φόβους για τις νέες τεχνολογίες.
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε συνέδριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντίας-Κανέλ: Η Κούβα δεν θα γίνει ποτέ ξανά αποικία

Ο πρόεδρος της Κούβας, Ντίας-Κανέλ, διαμήνυσε πως η Κούβα δεν θα γίνει ποτέ ξανά αποικία, με αφορμή ανάρτηση του Τραμπ που παρουσίαζε τη νήσο ως μέρος των ΗΠΑ σε χάρτη με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.