ΓΔ: 2218.51 0.55% Τζίρος: 186.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:39
Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
Φώτο: Shutterstock

Γροιλανδία: «Δεν είναι η ώρα για ανεξαρτησία τώρα» προειδοποιεί ο Νίλσεν

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς-Φρ. Νίλσεν τονίζει ότι «δεν είναι η στιγμή» για ανεξαρτησία, ώστε να μη διακινδυνεύσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης με φόντο πιέσεις στην Αρκτική.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας τόνισε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συζήτηση περί ανεξαρτησίας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να τεθεί σε διακινδύνευση το δικαίωμα της χώρας στην αυτοδιάθεση.

 Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέρει μέσω του Truth Social το ζήτημα της στρατηγικής σημασίας της Γροιλανδίας για την αμερικανική ασφάλεια.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν ανάγκη τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφαλείας» και χαρακτήρισε το νησί «ζωτικής σημασίας» για το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσός Θόλος». 

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να την αποκτήσουμε», λίγες ώρες πριν από κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή ανώτατων αμερικανών, δανών και γροιλανδικών αξιωματούχων.

Σε συνέντευξή του στον γροιλανδικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν επισήμανε ότι «δεν έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για ανεξαρτησία» και πως δεν πρέπει να «παίζουμε με το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση, όταν μια άλλη χώρα λέει ότι θα μας προσαρτήσει».

Ο Νίλσεν ξεκαθάρισε ότι, αν και η ανεξαρτησία παραμένει στόχος για το μέλλον, αυτή τη στιγμή η Γροιλανδία παραμένει μέρος της δανικής κοινότητας και στηρίζει τη συνεργασία με το βασίλειο, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της γροιλανδικής κυβέρνησης εξέφρασε την προσδοκία ότι η συνάντηση στην Ουάσινγκτον θα συμβάλει στην αποκατάσταση ενός πιο ομαλού και αμοιβαία σεβαστού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Ο Νίλσεν δήλωσε επίσης ότι, αν η Γροιλανδία αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ, θα προτιμήσει τη Δανία. Ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε ότι αυτό «θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γι' αυτόν».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης βίας για την απόκτηση του ελέγχου της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. 

Ο γροιλανδός ηγέτης επισήμανε ότι «πρέπει να πιστεύουμε ότι οι αρχές της παγκόσμιας τάξης δεν θα καταπατηθούν» και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα παγκοσμίως.

Απαντώντας στις αμερικανικές πιέσεις, ο δανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Δανίας στη Γροιλανδία και ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με το ΝΑΤΟ για την αύξηση της παρουσίας της συμμαχίας στην Αρκτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Να απαιτήσει το ΝΑΤΟ από τη Δανία την εκδίωξη Ρώσων και Κινέζων από τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να απειλεί με αμερικανική κυριαρχία στη Γροιλανδία, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να απαιτήσει από τη Δανία την απομάκρυνση Ρώσων και Κινέζων, επιμένοντας πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προειδοποίηση για συνέπειες αν παραβιαστεί η κυριαρχία Γροιλανδίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε ότι παραβίαση της κυριαρχίας της Γροιλανδίας θα είχε σοβαρές συνέπειες και τόνισε πως η Γαλλία θα στηρίξει πλήρως τη Δανία, απαντώντας στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Συνομιλίες ΗΠΑ για εκτόνωση της κρίσης στη Γροιλανδία

Οι ΥΠΕΞ Δανίας και Γροιλανδίας συναντώνται στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την κλιμάκωση γύρω από τη Γροιλανδία, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την ένταξή της στις ΗΠΑ, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν κατηγορεί τον Τραμπ για υποδαύλιση βίας και αποσταθεροποίησης

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση αποσταθεροποίησης και απειλή κατά της ασφάλειας του Ιράν, με επιστολή του προς τον ΟΗΕ, ανταποκρινόμενος σε πρόσφατη ανάρτηση του πρώην Αμερικανού προέδρου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σκληρή δράση» κατά Ιράν αν εκτελεστούν διαδηλωτές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «πολύ ισχυρά» αν το Ιράν εκτελέσει διαδηλωτές, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Παράλληλα, ενθάρρυνε τους Ιρανούς να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, υποσχόμενος ότι «η βοήθεια έρχεται».
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα παραστεί στη σύνοδο του Νταβός με μεγάλη αντιπροσωπεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει στη φετινή σύνοδο του WEF στο Νταβός, συνοδευόμενος από πολυμελή αμερικανική αποστολή με υπουργούς και επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, όπως οι πρόεδροι των Nvidia και Microsoft, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.