ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο.

Ολλανδός ΥΠΕΞ κατά Τραμπ: «Εκβιάζει για τη Γροιλανδία»

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εκβιασμό» την απειλή του Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε Ευρωπαίους συμμάχους έως ότου συμφωνήσουν στην πώληση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν ωφελεί τη Συμμαχία ή τη Γροιλανδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας χαρακτήρισε ως εκβιασμό την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς σε Ευρωπαίους συμμάχους, μέχρι να συμφωνήσουν στην πώληση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Ντάβιντ φαν Βιλ σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας, «Συνιστά εκβιασμό τα όσα πράττει… και δεν είναι αναγκαίο. Δεν βοηθά τη Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και επίσης δεν βοηθά τη Γροιλανδία».

Υπενθυμίζεται πως σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 10% από την 1η Φεβρουαρίου σε προϊόντα που εισάγονται από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες αυτές έχουν συμφωνήσει να στείλουν στρατιωτικό προσωπικό για συμμετοχή σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Γροιλανδία.

Ο φαν Βιλ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή στη Γροιλανδία αποσκοπεί στο να καταδείξει στις ΗΠΑ την πρόθεση της Ευρώπης να συμβάλει στην άμυνα της περιοχής. Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύνδεση της διπλωματίας για το νησί με το εμπόριο, όπως επιχειρεί ο Τραμπ.

Στο μεταξύ, πρέσβεις των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσουν την απάντησή τους στις δασμολογικές απειλές των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλιάς Ιορδανίας Αμπντάλα Β'
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιορδανός βασιλιάς προσκλήθηκε στο συμβούλιο εποπτείας για τη Γάζα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας έλαβε πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ για το «Συμβούλιο της Ειρήνης» σχετικά με τη Γάζα. Το υπουργείο Εξωτερικών μελετά τα σχετικά νομικά έγγραφα πριν απαντήσει.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Έπαινος υπουργού στην ΕΕ για αντίδραση κατά των δασμών Τραμπ

Η υπουργός Ορυκτών Πόρων Γροιλανδίας, Νάγια Νατάνιελσεν, εξήρε την αντίδραση ευρωπαϊκών χωρών στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς λόγω διαφωνιών για τη Γροιλανδία, ελπίζοντας ότι διπλωματία και συμμαχίες θα επικρατήσουν.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Σε συντονισμό με ΕΕ για τους νέους δασμούς Τραμπ

Η Ολλανδία αντέδρασε στην ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες με στρατεύματα στη Γροιλανδία. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα είναι σε επαφή με την ΕΕ και τους εταίρους για την απάντηση.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος ΕΕ την Κυριακή μετά την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς

Έκτακτη συνεδρίαση των 27 πρέσβεων της ΕΕ συγκαλείται αύριο στις Βρυξέλλες, έπειτα από ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς στην Ευρώπη μέχρι να επιτραπεί η αγορά της Γροιλανδίας. Η συνάντηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απορρίπτει τις δασμολογικές απειλές Τραμπ

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε λανθασμένες τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε Ευρωπαίους συμμάχους λόγω της Γροιλανδίας, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις

Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη Δανίας-Γροιλανδίας και τόνισε ότι οι δασμοί απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις. Υπογράμμισε τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρήνης στην Αρκτική, καλώντας σε συνεχή διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ.