ΓΔ: 2485.89 -1.04% Τζίρος: 75.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:35:34
Ομιλία στο World Economic Forum
Στιγμιότυπο από ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 2015.

Oxfam: Οι δισεκατομμυριούχοι απειλούν την πολιτική ελευθερία πριν το Νταβός

Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων έφτασε σε νέο ρεκόρ το 2025, οξύνοντας τις ανισότητες, σύμφωνα με την Oxfam. Ειδική αναφορά γίνεται στην πολιτική Τραμπ ενώ το θέμα συζητείται στο φόρουμ του Νταβός.

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η περιουσία των δισεκατομμυριούχων το 2025, γεγονός που, σύμφωνα με την ΜΚΟ Oxfam, εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και επηρεάζει αρνητικά την πολιτική ελευθερία.

Η οργάνωση στρέφει τα βέλη της και προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του φόρουμ του Νταβός, όπου συγκεντρώνονται οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Oxfam International, Αμίταμπ Μπεχάρ, «οι οικονομικές και πολιτικές ανισότητες μπορεί να επιταχύνουν τη διάβρωση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των ανθρώπων με τρομακτική ταχύτητα».

Η έκθεση της Oxfam αποκαλύπτει ότι η συνολική περιουσία άνω των 3.000 δισεκατομμυριούχων ανήλθε στα 18,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση και εκρηκτική άνοδο 81% από το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Πειρατική πράξη αν οι ΗΠΑ φορολογήσουν τη διέλευση στο Ορμούζ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε «πειρατική» την πρόταση του Τραμπ οι ΗΠΑ να επιβάλουν φόρο 20% στα πλοία που διέρχονται το στενό του Ορμούζ. «Σε άλλες εποχές αυτό θα θεωρούνταν πειρατεία», τόνισε ο Λούλα.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν ανακοίνωσε ο στρατός

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέο κύμα βομβαρδισμών στο Ιράν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ ο Τραμπ προειδοποίησε για ισχυρά πλήγματα. Η CENTCOM ανέφερε ότι στοχεύουν στη φθορά της ιρανικής στρατιωτικής ικανότητας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκληρά αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εντός δύο ημερών

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι το Ιράν θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα τη Δευτέρα ή Τρίτη και προανήγγειλε την καταστροφή της υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης Pickaxe Mountain, κατηγορώντας το Ιράν για παραβίαση συμφωνίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές του 2020

Ο πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει την Πέμπτη για πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες αναφορές μυστικών υπηρεσιών σχετικά με ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές του 2020, σύμφωνα με δημοσιογράφο του MS Now και δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.