ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:51
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην έδρα του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίασης.

Ένα δισ. δολάρια θα κοστίζει η μόνιμη έδρα στο «Συμβούλιο ειρήνης»

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τη σύσταση "Συμβουλίου ειρήνης" με αποστολή τη σταθερότητα παγκοσμίως. Τα υποψήφια κράτη οφείλουν να συνεισφέρουν τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ. Ο καταστατικός χάρτης επικρίνει ανοιχτά τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κράτη που επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη έδρα στο νέο «Συμβούλιο ειρήνης», το οποίο πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μετρητά.

Το Συμβούλιο ειρήνης περιγράφεται ως διεθνής οργανισμός με στόχο την προώθηση της σταθερότητας, την αποκατάσταση αξιόπιστης και νόμιμης διακυβέρνησης και τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης σε περιοχές που πλήττονται ή απειλούνται από συγκρούσεις.

Το οκτασέλιδο έγγραφο ασκεί κριτική στις "προσεγγίσεις και τους θεσμούς που απέτυχαν πολύ συχνά", κάνοντας σαφή αναφορά στα Ηνωμένα Έθνη, και καλεί τις χώρες να έχουν το θάρρος να διαφοροποιηθούν από αυτές τις πρακτικές. Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη για έναν πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό διεθνή οργανισμό ειρήνης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να είναι ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου ειρήνης, με ιδιαίτερα διευρυμένες εξουσίες. Θα έχει τη δυνατότητα να προσκαλεί ή να ανακαλεί τη συμμετοχή άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, εκτός εάν υπάρξει βέτο από πλειοψηφία δύο τρίτων των κρατών-μελών. Επιπλέον, θα διατηρεί το δικαίωμα εποπτείας και ελέγχου όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε κράτος μέλος θα έχει θητεία έως τρία έτη από την ενεργοποίηση του καταστατικού χάρτη, με δυνατότητα ανανέωσης από τον πρόεδρο. Ωστόσο, η τριετής θητεία δεν ισχύει για τα κράτη που θα καταβάλουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο Συμβούλιο ειρήνης εντός του πρώτου έτους λειτουργίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Πειρατική πράξη αν οι ΗΠΑ φορολογήσουν τη διέλευση στο Ορμούζ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε «πειρατική» την πρόταση του Τραμπ οι ΗΠΑ να επιβάλουν φόρο 20% στα πλοία που διέρχονται το στενό του Ορμούζ. «Σε άλλες εποχές αυτό θα θεωρούνταν πειρατεία», τόνισε ο Λούλα.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν ανακοίνωσε ο στρατός

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέο κύμα βομβαρδισμών στο Ιράν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ ο Τραμπ προειδοποίησε για ισχυρά πλήγματα. Η CENTCOM ανέφερε ότι στοχεύουν στη φθορά της ιρανικής στρατιωτικής ικανότητας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκληρά αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εντός δύο ημερών

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι το Ιράν θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα τη Δευτέρα ή Τρίτη και προανήγγειλε την καταστροφή της υπόγειας πυρηνικής εγκατάστασης Pickaxe Mountain, κατηγορώντας το Ιράν για παραβίαση συμφωνίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές του 2020

Ο πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει την Πέμπτη για πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες αναφορές μυστικών υπηρεσιών σχετικά με ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές του 2020, σύμφωνα με δημοσιογράφο του MS Now και δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.