ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην έδρα του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίασης.

Οτάβα: Δεν θα δώσουμε χρήματα για θέση στο «Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ

Ο Καναδάς δεν θα πληρώσει για έδρα στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ, αλλά ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ αποδέχεται την πρόσκληση της Ουάσινγκτον. Η Γαλλία, αντίθετα, δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτό το συμβούλιο.

Ο Καναδάς δεν προτίθεται να καταβάλει το ποσό που απαιτείται για την απόκτηση μόνιμης έδρας στο αποκαλούμενο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ σκοπεύει να αποδεχθεί την πρόσκληση της Ουάσινγκτον για συμμετοχή.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι δεν έχει διατυπωθεί επίσημο αίτημα για πληρωμή, παρά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η μόνιμη έδρα κοστίζει έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Παράλληλα, η Γαλλία—μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ—δεν προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για ένταξη στο νέο όργανο. Πηγή από το περιβάλλον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό στις αρχές και τη δομή των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες, όπως επισημάνθηκε, δεν θα πρέπει να αμφισβητούνται.

Ο «χάρτης» της πρωτοβουλίας του Τραμπ εκτείνεται πέρα από το ζήτημα της Γάζας, για το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί το Συμβούλιο, σημείωσε η ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό εκτίμησε ότι το «Συμβούλιο Ειρήνης» αντανακλά τη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ, που μαζί με την Κίνα επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου «δυοπώλιου». Κάθε χώρα, σύμφωνα με τον Μπαρό, αναπτύσσει μια εναλλακτική πρόταση έναντι του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τη δημιουργία νέας διεθνούς τάξης όπου θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Όπως επισημάνθηκε, το Συμβούλιο έχει ως βασική αρμοδιότητα την ειρήνη και ασφάλεια σε περιοχές όπως η Γάζα, ενώ ο πρόεδρός του διατηρεί εκτεταμένες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος έγκρισης μελών, ορισμού διαδόχου και άσκησης βέτο σε αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Κάρνεϊ: Εξέτασα το ακραίο σενάριο προσάρτησης του Καναδά από ΗΠΑ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε πως εξέτασε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τραμπ για ένταξη του Καναδά ως 51η πολιτεία, χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τον Καναδά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αγορά ποτάσας από Καναδά λόγω έλλειψης από Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγοράζουν ποτάσα από τον Καναδά, ενώ η Λευκορωσία επιθυμεί να προσφέρει τη δική της σε χαμηλότερες τιμές, καθώς οι Αμερικανοί αγρότες χρειάζονται φθηνά λιπάσματα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για μεγάλη συμφωνία αγοράς ποτάσας από τη Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται συμφωνία για αγορά ποτάσας από τη Λευκορωσία με τιμή χαμηλότερη από αυτή του Καναδά, γεγονός που, όπως δήλωσε, ευνοεί τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί το εμπόριο με ΕΕ, θετική η Γαλλία στη συνεργασία με Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να σταματήσει το εμπόριο με την ΕΕ, αντιδρώντας στην πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει ο Καναδάς συνδεδεμένο μέλος της Ένωσης και να ενταχθεί στο υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ κατά ΕΕ για το σχέδιο σύνδεσης με τον Καναδά - Απειλεί με δασμούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει το εμπόριο με την ΕΕ, αντιδρώντας στην πρόταση να γίνει ο Καναδάς πρώτη χώρα-συνδεδεμένο μέλος. Χαρακτήρισε το σχέδιο «γελοίο», ενώ αυτό το καθεστώς δεν προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί να διακόψει το εμπόριο με ΕΕ λόγω σχεδίου σύνδεσης Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει τις συναλλαγές με την ΕΕ και να επιβάλει δασμούς, αντιδρώντας στην πρόταση η Κομισιόν να δεχθεί τον Καναδά ως συνδεδεμένο μέλος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «γελοίο» και «εχθρική ενέργεια».