ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:42
αστυνομία Βανκούβερ δρόμος
Φώτο: Shutterstock

Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Βρετανική Κολομβία με 9 νεκρούς

Δέκα νεκροί, ανάμεσά τους και η γυναίκα δράστης, σκοτώθηκαν μετά από ένοπλη επίθεση σε σχολείο και οικία στη δυτική Καναδά, όπου τραυματίστηκαν περίπου 30 άνθρωποι. Η αστυνομία αναζητά γυναίκα με καστανά μαλλιά και φόρεμα.

Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης, έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση ενόπλου σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κατοικία στο Τάμπλερ Ριτζ του δυτικού Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Περίπου 30 ακόμη άτομα τραυματίστηκαν στο περιστατικό που συγκλονίζει τη μικρή πόλη.

Η αστυνομία δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τον δράστη, πέρα από το ότι πρόκειται για γυναίκα – μια ασυνήθιστη εξέλιξη καθώς τέτοιου είδους επιθέσεις διαπράττονται συνήθως από άνδρες. Στην προειδοποίηση για ενεργό δράστη, αυτή περιγράφεται ως «μία γυναίκα που φορά φόρεμα και έχει καστανά μαλλιά».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Κεν Φλόιντ, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ύποπτη που αναφέρεται στην προειδοποίηση είναι το ίδιο πρόσωπο που βρέθηκε νεκρό στο σχολείο. Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πόσα από τα θύματα είναι ανήλικοι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του σχολείου, στο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Τάμπλερ Ριτζ φοιτούν 160 μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών. Η πόλη, με πληθυσμό περίπου 2.300 κατοίκους, βρίσκεται στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων, στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας.

Αντίδραση από τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε «συγκλονισμένος» από την επίθεση και ακύρωσε το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Σε ανάρτησή του στο Χ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα και την ευγνωμοσύνη του προς τις δυνάμεις ασφαλείας και τα σωστικά συνεργεία «που έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους».

Η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά ανακοίνωσε ότι 27 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μαζικής βίας στη Βρετανική Κολομβία μέσα σε έναν χρόνο, μετά το επεισόδιο του Απριλίου 2025 στο Βανκούβερ, όπου 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος.

Μαρτυρίες μαθητών και γονέων

Ο μαθητής Ντάριαν Κβιστ περιέγραψε στο δίκτυο CBC ότι την ώρα του μαθήματος ενημερώθηκαν για το lockdown του σχολείου. «Πήραμε θρανία και τα βάλαμε πίσω από τις πόρτες για περισσότερες από δύο ώρες», ανέφερε, μέχρι που οδηγήθηκαν έξω από το κτίριο από αστυνομικούς.

Η μητέρα του, Σέλι, δήλωσε: «Πιστεύαμε ότι τέτοιου είδους πράγματα δεν συμβαίνουν ποτέ. Δεν θα τον αφήσω λεπτό από τα μάτια μου τώρα».

Η πορεία της επίθεσης

Η πρώτη προειδοποίηση για την παρουσία ενόπλου δόθηκε το απόγευμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν έξι πτώματα, πέραν του δράστη, ενώ ένα ακόμη άτομο υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Αργότερα, οι αρχές εντόπισαν δεύτερο σημείο συνδεόμενο με την επίθεση, όπου βρέθηκαν δύο ακόμη θύματα σε κατοικία. Ο δράστης πέθανε «από τραύμα που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του».

«Καμία λέξη δεν μπορεί να εκφράσει τον πόνο που νιώθει απόψε η κοινότητά μας», ανέφεραν οι δημοτικές αρχές του Τάμπλερ Ριτζ. Ο Κεν Φλόιντ έκανε λόγο για «μια φρικτή σκηνή» που αντίκρισαν οι αστυνομικοί, προσθέτοντας ότι η άμεση συνεργασία σχολείου, διασωστών και κατοίκων ήταν καθοριστική.

Ιστορικά περιστατικά μαζικής βίας

Το 2020, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό σκότωσε 22 ανθρώπους στη Νέα Σκωτία, ενώ το χειρότερο μακελειό σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του Καναδά παραμένει εκείνο του 1989, όταν 14 φοιτήτριες δολοφονήθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή του Μόντρεαλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Βρέθηκαν νεκροί 5 από τους 10 απαχθέντες εργαζόμενους μεταλλείου

Πέντε από τους δέκα απηχθέντες εργαζόμενους καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας στο Μεξικό βρέθηκαν νεκροί, σύμφωνα με τη μεξικανική εισαγγελία, αναθεωρώντας τον αρχικό απολογισμό που ανέφερε τρεις νεκρούς.
Ομάδα αστυνομικών Εκουαδόρ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός: 5.000 συλλήψεις σε 15 μέρες απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας

Η αστυνομία στον Ισημερινό συνέλαβε πάνω από 5.000 άτομα, εκ των οποίων 700 φέρονται να σχετίζονται με οργανωμένο έγκλημα, μετά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Κατασχέθηκαν 9,2 τόνοι ναρκωτικών και περισσότερα από 600 όπλα.
Αστυνομικό όχημα Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Διάλυση συμμορίας με δεσμούς σε ισχυρή λατινοαμερικανική οργάνωση στο Περού

Η περουβιανή αστυνομία εξάρθρωσε συμμορία συνδεόμενη με την Tren de Aragua, συλλαμβάνοντας 8 Βενεζουελάνους και 4 Περουβιανούς. Κατηγορούνται για απαγωγές και βασανιστήρια με λύτρα άνω των 100.000 δολαρίων.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός: Έγκριση έκδοσης μέλους καρτέλ στις ΗΠΑ από τη δικαιοσύνη

Δικαστήριο του Ισημερινού ενέκρινε την έκδοση στις ΗΠΑ του Σέλσο Μορέιρα, επικεφαλής επιχειρήσεων του καρτέλ «Λος Τσονέρος», που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, με τον ίδιο να έχει συναινέσει ρητά στην έκδοση.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φόρα τα στοιχεία συμμορίας που προσποιούνταν υπαλλήλους ΔΕΗ

Η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες επτά ατόμων εγκληματικής οργάνωσης που παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ρεύματος και εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένους, αφαιρώντας χρήματα και τιμαλφή από σπίτια στην Αττική.