ΓΔ: 2681.09 0.53% Τζίρος: 11.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:36
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Ο Τραμπ καλεί ηγέτες Λατινικής Αμερικής στο Μαϊάμι τον Μάρτιο

Ο πρόεδρος Τραμπ θα φιλοξενήσει στις 7 Μαρτίου συνάντηση με ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής στο Μαϊάμι, μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Μαδούρο. Προσκεκλημένοι πρόεδροι έξι χωρών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών της Λατινικής Αμερικής σε σύνοδο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα, το Σάββατο 7 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πηγή δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνόδου, στην οποία έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας, του Σαλβαδόρ, του Ισημερινού και της Ονδούρας. Οι περισσότεροι από αυτούς διατηρούν θετικές σχέσεις με τον ρεπουμπλικάνο ηγέτη.

Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα δύο μήνες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα, στις 3 Ιανουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την αιχμαλώτιση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ένδειξη ισχύος της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Επικέντρωση στη γεωπολιτική επιρροή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Αργεντινής, η επικείμενη σύνοδος θα επικεντρωθεί στη μείωση της επιρροής της Κίνας στη Λατινική Αμερική, ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, θεωρούνται οι στενότεροι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στην ήπειρο, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική της συνόδου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ενώ παραμένει ασαφές αν θα προσκληθούν και άλλοι ηγέτες της περιοχής.

Αντιθέτως, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού, που τοποθετούνται πολιτικά στην αριστερά, διατηρούν πιο περίπλοκες σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο.

Το «δόγμα Ντονρό» και η νέα στρατηγική

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν επέκρινε τον επεμβατισμό των ΗΠΑ στο εξωτερικό, φαίνεται να έχει αλλάξει στάση. Αυτή την περίοδο δηλώνει ότι εφαρμόζει το «δόγμα Ντονρό», λογοπαίγνιο με το μικρό του όνομα και το επώνυμο του προέδρου Τζέιμς Μονρό, ο οποίος το 1823 είχε διακηρύξει ότι η Λατινική Αμερική αποτελεί μέρος της σφαίρας επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ έκλεισε τα 250 χρόνια ΗΠΑ με αγώνα IndyCar στην Ουάσινγκτον

Ο Ντόναλντ Τραμπ διοργάνωσε αγώνα IndyCar στους δρόμους της Ουάσινγκτον για τα 250 χρόνια των ΗΠΑ, με 200.000 θεατές και μονοθέσια να περνούν από ιστορικά σημεία. Τα εισιτήρια ήταν δωρεάν, αλλά οι λέσχες κόστιζαν $5.000.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ επικρίνει έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «μανιακό» που καταστρέφει «ό,τι όμορφο υπάρχει», μιλώντας σε εκδήλωση στο Όσλο. Ο Αμερικανός ηθοποιός παρέδωσε βραβεία σε κρατούμενους καλλιτέχνες της Κίνας και της Μιανμάρ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αλλάζει το όνομα της Λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη της Αμερικής»

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για άμεση μετονομασία της "λίμνης Οντάριο" σε "λίμνη της Αμερικής", στο πλαίσιο εμπορικής διαμάχης με τον Καναδά. Στον Λευκό Οίκο παρουσιάστηκε χάρτης με ήδη αλλαγμένο το όνομα.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καρνέι διαβεβαιώνει Τραμπ: Η λίμνη Οντάριο θα λέγεται έτσι πάντα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, διαβεβαίωσε ότι η λίμνη Οντάριο θα διατηρήσει το όνομά της, παρά το διάταγμα Τραμπ για μετονομασία της σε «Λίμνη της Αμερικής», υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα του ονόματος.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουάσινγκτον δεν διαπραγματεύεται με Τεχεράνη, εστιάζει σε κυρώσεις

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συνομιλούν με το Ιράν και προτιμούν οικονομική πίεση, απειλώντας κυρώσεις σε όσες χώρες συνεργάζονται οικονομικά με την Τεχεράνη. Ο Λευκός Οίκος επιμένει στις πιέσεις μέχρι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.