ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ καλεί ηγέτες Λατινικής Αμερικής στο Μαϊάμι τον Μάρτιο

Ο πρόεδρος Τραμπ θα φιλοξενήσει στις 7 Μαρτίου συνάντηση με ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής στο Μαϊάμι, μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Μαδούρο. Προσκεκλημένοι πρόεδροι έξι χωρών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών της Λατινικής Αμερικής σε σύνοδο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα, το Σάββατο 7 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πηγή δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνόδου, στην οποία έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας, του Σαλβαδόρ, του Ισημερινού και της Ονδούρας. Οι περισσότεροι από αυτούς διατηρούν θετικές σχέσεις με τον ρεπουμπλικάνο ηγέτη.

Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα δύο μήνες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα, στις 3 Ιανουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την αιχμαλώτιση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ένδειξη ισχύος της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Επικέντρωση στη γεωπολιτική επιρροή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Αργεντινής, η επικείμενη σύνοδος θα επικεντρωθεί στη μείωση της επιρροής της Κίνας στη Λατινική Αμερική, ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, θεωρούνται οι στενότεροι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στην ήπειρο, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική της συνόδου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, ενώ παραμένει ασαφές αν θα προσκληθούν και άλλοι ηγέτες της περιοχής.

Αντιθέτως, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού, που τοποθετούνται πολιτικά στην αριστερά, διατηρούν πιο περίπλοκες σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο.

Το «δόγμα Ντονρό» και η νέα στρατηγική

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν επέκρινε τον επεμβατισμό των ΗΠΑ στο εξωτερικό, φαίνεται να έχει αλλάξει στάση. Αυτή την περίοδο δηλώνει ότι εφαρμόζει το «δόγμα Ντονρό», λογοπαίγνιο με το μικρό του όνομα και το επώνυμο του προέδρου Τζέιμς Μονρό, ο οποίος το 1823 είχε διακηρύξει ότι η Λατινική Αμερική αποτελεί μέρος της σφαίρας επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αβάσιμη η δήλωση Τραμπ για αίτημα εκεχειρίας, απαντά η Τεχεράνη

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ διέψευσε τις δηλώσεις Τραμπ περί ιρανικού αιτήματος για κατάπαυση πυρός, χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς και αβάσιμες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα του διατάγματός του

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρέστη στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη συζήτηση σχετικά με το διάταγμά του που αφορά την αυτόματη πολιτογράφηση παιδιών γεννημένων στις ΗΠΑ. Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστήριο. Τον συνόδεψε η Παμ Μπόντι.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Τα Στενά του Χορμούζ παραμένουν κλειστά για τους εχθρούς

Οι Φρουροί της Επανάστασης διαμηνύουν πως το Στενό του Χορμούζ παραμένει κλειστό για τους «εχθρούς», απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ ότι εκεχειρία θα εφαρμοστεί μόνο αν ανοίξει ο πορθμός. "Ελέγχουμε πλήρως την περιοχή", τονίζουν.