ΓΔ: 2555.84 -0.18% Τζίρος: 71.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:58:36
Αστυνομική ταινία νύχτας
Φώτο: Shuttertock

Καναδάς: 18χρονη με ψυχικά προβλήματα προκάλεσε φονικό σε σχολείο

Η δράστης του μακελειού στη δυτική Καναδά ήταν 18χρονη με ψυχιατρικά προβλήματα, που σκότωσε τη μητέρα και τον ετεροθαλή αδερφό της πριν επιτεθεί στο παλιό της σχολείο και αυτοκτονήσει. Οι νεκροί ανέρχονται σε εννέα.

Μια 18χρονη γυναίκα με προβλήματα ψυχικής υγείας αναγνωρίστηκε ως η δράστης του μακελειού σε σχολείο του δυτικού Καναδά, το οποίο σημειώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Η νεαρή γυναίκα σκότωσε τη μητέρα και τον ετεροθαλή αδελφό της πριν εξαπολύσει επίθεση στο παλιό της σχολείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί το κίνητρό της.

Η δράστης, ταυτοποιημένη ως Τζέσι Βαν Ρούτσελαρ, αυτοκτόνησε μετά την επίθεση στο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης Τάμπλερ Ριτζ, στη Βρετανική Κολομβία, μια μικρή κοινότητα 2.400 κατοίκων. 

Η αστυνομία αναθεώρησε τον αριθμό των νεκρών σε εννέα, συμπεριλαμβανομένης της Βαν Ρούτσελαρ, αντί για δέκα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επιθεωρητή της αστυνομίας της Βρετανικής Κολομβίας, Ντουέιν ΜακΝτόναλντ, οι αρχές είχαν κληθεί επανειλημμένα να αξιολογήσουν την ψυχική της κατάσταση. 

«Η αστυνομία είχε μεταβεί στην οικία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για να εξετάσει ανησυχίες για την ψυχική υγεία της υπόπτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σοκ στον Καναδά – Αντιδράσεις από την πολιτική ηγεσία

Τέτοια περιστατικά με πολλά θύματα είναι εξαιρετικά σπάνια στον Καναδά, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο σοκ στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε: «Θα το ξεπεράσουμε. Θα μάθουμε από αυτό».

 Παράλληλα, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία και διέταξε να κυματίζουν οι σημαίες μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια για επτά ημέρες.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ ο Κάρνεϊ μίλησε για το βαθύ πένθος που έχει προκαλέσει το μακελειό. Ο δήμαρχος του Τάμπλερ Ριτζ, Ντάριλ Κρακόφκα, επισήμανε πως η μικρή κοινότητα είναι «σαν μια μεγάλη οικογένεια» και βιώνει μια πρωτοφανή τραγωδία.

Η πορεία της δράστης και οι λεπτομέρειες της επίθεσης

Η Βαν Ρούτσελαρ, που γεννήθηκε άνδρας και αυτοπροσδιοριζόταν γυναίκα τα τελευταία έξι χρόνια, σκότωσε πρώτα τη μητέρα της, 39 ετών, και τον 11χρονο ετεροθαλή αδελφό της.

 Στη συνέχεια, επιτέθηκε στο σχολείο όπου είχε φοιτήσει μέχρι πριν τέσσερα χρόνια, σκοτώνοντας μία 39χρονη δασκάλα, τρεις 12χρονες μαθήτριες, έναν 12χρονο και έναν 13χρονο μαθητή.

Η αστυνομία εντόπισε στο σημείο ένα μακρύκανο όπλο και ένα πιστόλι. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ αυτών, η 12χρονη Μάγια, η οποία δίνει μάχη για τη ζωή της, σύμφωνα με ανάρτηση της μητέρας της στο Facebook.

Ο ΜακΝτόναλντ επιβεβαίωσε ότι η δράστης έδρασε μόνη της και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε στοχεύσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Επιπλέον, ανέφερε ότι η αστυνομία είχε κατασχέσει όπλα από την οικία της πριν από δύο χρόνια, τα οποία αργότερα επέστρεψε στον ιδιοκτήτη τους.

Νομοθεσία περί οπλοκατοχής και ιστορικό επιθέσεων

Ο Καναδάς διαθέτει αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή σε σχέση με τις ΗΠΑ, ωστόσο οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν άδεια υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Η Βαν Ρούτσελαρ διέθετε άδεια οπλοκατοχής, η οποία είχε λήξει το 2024. Οι Καναδοί ηλικίας 12 έως 17 ετών μπορούν να λάβουν άδεια μετά από μαθήματα ασφαλούς χρήσης και επιτυχή εξέταση.

Τα θύματα και η εθνική τραγωδία

Από χθες, γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα. Ο Έιμπελ Μουάνσα ανέφερε σε ανάρτησή του ότι ο 12χρονος γιος του, Έιμπελ, ήταν ανάμεσα στους νεκρούς, περιγράφοντάς τον ως παιδί εργατικό και ευγενικό. 

Η Σάνον Ντάικ επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και η 12χρονη ανιψιά της, Κάιλι Μέι Σμιθ, ζητώντας από όλους να «προσευχηθούν για το Τάμπλερ Ριτζ».

Η επίθεση καταγράφεται ως μία από τις πιο πολύνεκρες στην ιστορία του Καναδά. Το 2020, στη Νέα Σκωτία, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό είχε σκοτώσει 22 ανθρώπους, ενώ το 1989 στο Μόντρεαλ ένοπλος είχε δολοφονήσει 14 φοιτήτριες στην Πολυτεχνική Σχολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποβρύχιο εξωτερικά μεταλλικό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανική Τίσενκρουπ επιλέγεται από τον Καναδά για νέα υποβρύχια

Η Καναδική κυβέρνηση επέλεξε την Thyssenkrupp Marine Systems για να κατασκευάσει 12 νέα υποβρύχια, ενισχύοντας τις σχέσεις με Ευρωπαίους συμμάχους. Τα πρώτα τέσσερα υποβρύχια αναμένεται να παραδοθούν το 2034.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Οι αμυντικές δαπάνες των συμμάχων κοντά στο 4% του ΑΕΠ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί σύμμαχοι και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες κατά 4% του ΑΕΠ, επενδύοντας μαζί με το 2026 επιπλέον 258 δισ. δολάρια σε άμυνα, με αυξητική τάση.
Σκηνή Eurovision φωτισμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς στη Eurovision 2027, ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές

Ο Καναδάς θα συμμετάσχει στην Eurovision 2027, όπως ανακοίνωσε η EBU. Είναι η πρώτη νέα χώρα μετά την Αυστραλία το 2025 και θα διαγωνιστεί στους ημιτελικούς. Η CBC/Radio Canada θα δώσει αργότερα λεπτομέρειες για το τραγούδι.
αστυνομία Βανκούβερ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ: Δύο νεκροί, νεκρός και ο δράστης

Δύο νεκροί, ένας κάτοικος και ένας αστυνομικός, σε αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς στο Μόντρεαλ. Ο δράστης έπεσε νεκρός, τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα, ενώ φέρεται πως άφησε μανιφέστο της ομάδας «incel».