ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κύριο κτίριο NASA

NASA: Αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη στις 6 Μαρτίου μετά από επιτυχείς δοκιμές

Η NASA ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την εκτόξευση της αποστολής Artemis II με τετραμελές πλήρωμα στη Σελήνη στις 6 Μαρτίου, αφού ξεπέρασε προβλήματα δοκιμών, παρότι η ολοκλήρωση των προετοιμασιών ίσως καθυστερήσει περισσότερο.

Η NASA ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει για τις 6 Μαρτίου την εκτόξευση του διαστημοπλοίου που θα μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες, στο πλαίσιο της αποστολής Artemis II. Το σκάφος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη, σηματοδοτώντας ένα ακόμη κρίσιμο βήμα στο πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών στο φεγγάρι.

Η διαστημική υπηρεσία ξεπέρασε πρόσφατα τα προβλήματα ανεφοδιασμού πυραύλων, ολοκληρώνοντας με επιτυχία μια δεύτερη βασική δοκιμή εκτόξευσης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η υπόλοιπη προετοιμασία ενδέχεται να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ετοιμότητα της αποστολής.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της NASA, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μια δοκιμή διάρκειας σχεδόν 50 ωρών, που περιλάμβανε αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση του Artemis II. Κατά τη διαδικασία, ο πύραυλος τροφοδοτήθηκε με περίπου 730.000 γαλόνια προωθητικού καυσίμου, χωρίς να παρουσιαστούν οι διαρροές υδρογόνου που είχαν προκαλέσει προβλήματα στην αρχική δοκιμή τον προηγούμενο μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλανήτης Γη στο διάστημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανάσης Οικονόμου: Από τη Ζιάκα της Πίνδου στις διαστημικές αποστολές της NASA

Ο Θανάσης Οικονόμου, πυρηνικός φυσικός από ένα χωριό της Πίνδου, διηγήθηκε πώς από τα ορεινά Γρεβενά βρέθηκε στην καρδιά της NASA το 1964, συμβάλλοντας στην εξερεύνηση της Σελήνης με κατασκευή επιστημονικών οργάνων.
Πλανήτης Γη στο διάστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Διάστημα: Πτήσεις άνω των 90 ημερών αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου

Έρευνα δείχνει πως μεγαλύτερη παραμονή αστροναυτών στο Διάστημα αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων ισχίου, με αυξημένο κίνδυνο σε μικρότερη ηλικία απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό ή σε όσους ταξίδεψαν λιγότερο στο Διάστημα.
Κύριο κτίριο NASA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγχαρητήρια NASA στην Ελλάδα για τον πρώτο αστροναύτη στον Διαστημικό Σταθμό

Ο διοικητής της NASA, Τζάρεντ Άιζακμαν, συνεχάρη την Ελλάδα για την επερχόμενη πρώτη αποστολή Έλληνα αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τόνισε τον σημαντικό ρόλο της χώρας στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για εθνική διαστημική ακαδημία στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για ίδρυση εθνικής Διαστημικής Ακαδημίας στις ΗΠΑ, με στόχο την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων της NASA και των διαστημικών δυνάμεων, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός κυρίως με την Κίνα.