ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
Πανοραμική εικόνα των ουρανοξυστών της Ριάντ, πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, στο ηλιοβασίλεμα.

Σαουδική Αραβία: Εκρήξεις και απειλές στο Ριάντ πριν από συνάντηση ΥΠΕΞ

Η αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας απέκρουσε βαλλιστική απειλή στο Ριάντ, ενώ κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα για πρώτη φορά. Οι αρχές ζήτησαν να αποφεύγεται το σημείο πρόσκρουσης. Δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες.

Σαουδική Αραβία – Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του βασιλείου αντιμετώπισαν μια «βαλλιστική απειλή» σήμερα στο Ριάντ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ για πρώτη φορά κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα σχετικά με εχθρική εναέρια απειλή.

Λίγο αργότερα, εστάλη νέο μήνυμα που ανέφερε πως η απειλή είχε περάσει και κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν το «σημείο της πρόσκρουσης». Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες για το περιστατικό.

Το βασίλειο έχει βρεθεί στο στόχαστρο εκατοντάδων ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-ΗΠΑ εναντίον του Ιράν τον περασμένο μήνα. Οι αρχές αναφέρουν ότι η πλειονότητα των επιθέσεων έχει αναχαιτιστεί επιτυχώς.

Ωστόσο, η σημερινή επίθεση είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι του Ριάντ αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις ή έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν αυτό που φάνηκε να είναι αναχαιτίσεις πυραύλων στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στη Διπλωματική Συνοικία όπου βρίσκονται ξένες αποστολές.

Διεθνής συνάντηση για την περιφερειακή ασφάλεια

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που φιλοξενεί η Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από αραβικά και ισλαμικά κράτη. Στόχος της συνάντησης είναι η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με το Ιράν.

Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, στη συνάντηση αναμενόταν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Συρία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία

Τουρκία και Πακιστάν θα στείλουν στρατό στη Σαουδική Αραβία, με βάση το Σύμφωνο της Μέκκας, λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Το σύμφωνο προβλέπει αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις τρεις χώρες.
Σημαίες Κίνας και Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία προσφέρει στήριξη για τις ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας

Η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει στην προστασία σαουδαραβικών πετρελαϊκών υποδομών με αυστηρά αμυντική προσέγγιση, χωρίς συμμετοχή σε σύγκρουση με τους Χούθι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο συνασπισμός Ριάντ κατηγορεί τους Χούθι για επίθεση με πύραυλο στη Ριάντ

Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο προς το Ριάντ, ο οποίος καταστράφηκε από την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας. Απετράπησαν επίσης επιθέσεις σε Μπίσα, Ταΐφ, Φαρασάν και Γιανμπού, στόχοι ήταν και εγκαταστάσεις της Aramco.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Οι Χούθι της Υεμένης έπληξαν τη Μέκκα, «κόκκινη γραμμή»

Ένταση στον μουσουλμανικό κόσμο μετά την κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας προς τους Χούθι για επίθεση με drone στη Μέκκα, κάτι που εκείνοι αρνούνται. Οι Χούθι ελέγχουν πια την ακτογραμμή της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Κλείσιμο τριών φυλακίων με Ιράν μετά τον εντοπισμό drone εκτοξευτήρων

Το Ιράκ έκλεισε τρία φυλάκια στα σύνορα με το Ιράν, μετά από επίθεση με drones κατά σαουδαραβικού αγωγού που ξεκίνησε από έδαφός του. Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή στη Μισάν, όπου εντοπίστηκε η εκτόξευση.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Καμία συζήτηση για στρατιωτική δράση κατά Χούθι προς το παρόν

Το Πακιστάν δήλωσε ότι δεν συζητά στρατιωτική δράση κατά των Χούθι στη βάση της Συμφωνίας της Μέκκας, όμως διαβεβαίωσε πως θα κινηθεί όταν κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του με Τουρκία και Σαουδική Αραβία.