ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα και η ζυγαριά συμβολίζουν τη δικαιοσύνη στο Άρειο Πάγο.

ΗΠΑ: Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν ξαναδικάζεται για υπόθεση βιασμού

Ξεκίνησε στο Μανχάταν η νέα δίκη για βιασμό του Χάρβεϊ Γουάινστιν, εστιάζοντας στην υπόθεση της ηθοποιού Τζέσικα Μαν. Πιθανή αθώωσή του δεν οδηγεί σε αποφυλάκιση, λόγω άλλων καταδικαστικών αποφάσεων.

Η νέα δίκη για βιασμό του πρώην μεγιστάνα του αμερικανικού κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάνστιν ξεκίνησε στο Μανχάταν, μετά την αποτυχία του προηγούμενου δικαστηρίου να καταλήξει σε ετυμηγορία τον Ιούνιο.

Η υπόθεση επικεντρώνεται στην κατηγορία περί βιασμού της ηθοποιού Τζέσικα Μαν το 2013. Μια πιθανή αθωωτική απόφαση δεν θα οδηγούσε ωστόσο στην αποφυλάκιση του ιδρυτή των στούντιο Miramax, ηλικίας 74 ετών, ο οποίος εκτίει ποινές για άλλες υποθέσεις.

Το πρωί, ο Αμερικανός πρώην παραγωγός έφθασε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και στις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες, φορώντας σκούρο κοστούμι και γκρι γραβάτα. Η επιλογή των 12 ενόρκων ξεκίνησε γύρω στις 12.30 τοπική ώρα, παρουσία περίπου δέκα δημοσιογράφων, και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Ο Χάρβεϊ Γουάνστιν «συνεχίζει να ελπίζει και αναμένει πως θα τύχει μιας ισότιμης διαδικασίας όπου τα γεγονότα θα τον απαλλάξουν» από τις κατηγορίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζούντα Ένγκελμαγιερ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προηγούμενη δίκη και οι εφέσεις

Κατά την προηγούμενη δίκη του τον Ιούνιο του 2025 στο Μανχάταν, ο Γουάνστιν κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση το 2006 κατά της πρώην βοηθού παραγωγής Μίριαμ Χέιλι και αθωώθηκε για τη φερόμενη επίθεση την ίδια χρονιά κατά του μοντέλου Κάγια Σοκόλα.

Οι εντάσεις μεταξύ των ενόρκων οδήγησαν τον δικαστή να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία που αφορούσε την Τζέσικα Μαν, επιτρέποντας τη διεξαγωγή νέας δίκης. Η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Κακουργιοδικείου της Νέας Υόρκης δεν ακυρώνει τις δύο προηγούμενες αποφάσεις, για τις οποίες ο Γουάνστιν έχει ασκήσει έφεση.

Ο παραγωγός των "Pulp Fiction" και "Shakespeare in Love" έχει επίσης καταδικαστεί το 2023 στην Καλιφόρνια σε κάθειρξη 16 ετών για τον βιασμό μιας Ευρωπαίας ηθοποιού πριν από δέκα χρόνια, απόφαση την οποία έχει επίσης προσβάλει. Μια νέα δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 23 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δίκης, δεν θα επιτρέπεται να του υποβληθούν ερωτήσεις για γεγονότα που έχουν ήδη κριθεί, όπως επισήμανε ο δικαστής Κέρτις Φάρμπερ.

Νέα νομική ομάδα και ανησυχίες για την υγεία

Για τη νέα δίκη, ο πρώην παραγωγός άλλαξε τη νομική του ομάδα, αναθέτοντας την υπεράσπισή του στους δικηγόρους Τζέικομπ Κάπλαν και Μαρκ Αγκνίφιλο. Μεταξύ των πελατών τους συγκαταλέγονται ο Σον Ντίντι Κομπς και ο Λουίτζι Μαντζιόνε. Η υπεράσπιση έχει ζητήσει αναβολή της δίκης, σύμφωνα με τον δικαστή.

Ο Χάρβεϊ Γουάνστιν, του οποίου η υγεία φέρεται να επιδεινώνεται, εκφράζει φόβους ότι δεν θα μπορέσει να «αντέξει για πολύ ακόμα» στις φυλακές Ράικερς Άιλαντ, όπου κρατείται. Όπως είχε δηλώσει στο The Hollywood Reporter στις αρχές Μαρτίου, ζει κυρίως σε απομόνωση και αντιμετωπίζει απειλές και χλευασμούς.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «δέχθηκε ένα βίαιο χτύπημα στο πρόσωπο» ενώ περίμενε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο, περιγράφοντας πως «έπεσα στο έδαφος, αιμορραγούσα παντού. Τραυματίστηκα πολύ άσχημα». Ο πρώην παραγωγός εξακολουθεί να διακηρύσσει την αθωότητά του.

Περισσότερες από 80 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουάνστιν για σεξουαλική επίθεση από το 2017, γεγονός που σηματοδότησε την απαρχή του κινήματος #MeToo στη βιομηχανία του θεάματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλονιά: Τρεις συλλήψεις για τον θάνατο 19χρονης

Τρεις νεαροί, ηλικίας 26, 22 και 23 ετών, συνελήφθησαν στην Κεφαλονιά για υπόθεση θανάτου 19χρονης σε ξενοδοχείο. Κατηγορούνται για «έκθεση» και παρουσιάστηκαν με δικηγόρους. Η υπόθεση διερευνάται από τις αρχές.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έφεση Εισαγγελέα για υπόθεση revenge porn με γνωστή influencer

Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης άσκησε έφεση κατά της απόφασης που καταδίκασε δύο άνδρες για revenge porn σε ποινές 4 και 3 ετών, ζητώντας αυστηρότερες ποινές και αμφισβητώντας το ελαφρυντικό στον έναν καταδικασθέντα.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τρεις κρίσιμες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα για κράτος και θεσμούς

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε σε συνέντευξή του ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να περιλαμβάνει δημοσιονομικό κανόνα, ώστε όλες οι κυβερνήσεις να αποφεύγουν ελλείμματα και χρέος, προστατεύοντας τις μελλοντικές γενιές.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ένωση Δικαστών προσφεύγει κατά Ζ. και Ν. Κωνσταντόπουλου για εκφοβισμό

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να προστατεύσει τα μέλη της από υβριστικές επιθέσεις, που καταγγέλλει πως προέρχονται από τους Ζωή και Νίκο Κωνσταντόπουλο, τονίζοντας ότι θα τερματίσει τέτοιες συμπεριφορές.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες διαφθοράς στη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ

Δικαστής απήγγειλε κατηγορίες διαφθοράς κατά της Μπεγκόνια Γκόμεθ, συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, μετά από δύο χρόνια έρευνας, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση μειοψηφίας.