ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νιγηριανός στρατιώτης ειδικών δυνάμεων
Φωτογραφία: Στρατιώτης στη Νιγηρία. Credit: Shutterstock

Φόβοι για θανάτους δεκάδων Νιγηριανών αλιέων σε βομβαρδισμούς στο Τσαντ

Δεκάδες νιγηριανοί αλιείς σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του στρατού του Τσαντ εναντίον τζιχαντιστών στη λίμνη Τσαντ, σύμφωνα με πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Δεκάδες Νιγηριανοί αλιείς έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, έπειτα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ εναντίον τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Νιγηρία, στη λίμνη Τσαντ. 

Όπως μετέδωσαν πηγές της περιοχής στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανάμεσά τους αυτόπτες μάρτυρες και μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης, οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στους αμάχους.

Η λίμνη Τσαντ, εκτεταμένη περιοχή υδάτων και ελών στα σύνορα Νιγηρίας, Καμερούν, Νίγηρα και Τσαντ, έχει μετατραπεί από το 2009 σε προπύργιο τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών», δήλωσε μέλος αντιτζιχαντιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι «η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα αεροσκάφη του Τσαντ βομβαρδίζουν από την Παρασκευή νησιά της λίμνης Τσαντ που ανήκουν διοικητικά στον Νίγηρα, αλλά βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Μπόκο Χαράμ. Η επιχείρηση αποτελεί αντίποινα για πρόσφατη επίθεση της οργάνωσης εναντίον στρατιωτικών του Τσαντ.

Οι βομβαρδισμοί φέρεται να προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Νιγηριανούς ψαράδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με την έγκριση της Μπόκο Χαράμ, καταβάλλοντας φόρο στην οργάνωση. 

Τα πλήγματα επικεντρώθηκαν στο απομακρυσμένο νησί Σούβα, στα λιμναία σύνορα Νιγηρίας, Νίγηρα και Τσαντ, το οποίο θεωρείται προπύργιο της Μπόκο Χαράμ και σημαντικό κέντρο αλιείας.

Στέλεχος συνδικάτου αλιέων στη λίμνη Τσαντ ανέφερε ότι περίπου «40 ψαράδες από τη Νιγηρία αγνοούνται και πιθανόν είναι νεκροί (...) μετά τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με επιζήσαντες».

«Σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι. Στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν από την πόλη Ντορόν Μπάγκα (...) και από την πολιτεία Ταράμπα (της Νιγηρίας)», δήλωσε ο Αντάμου Χαλάντου, ψαράς από την πόλη Μπάγκα. 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «δεν είναι μυστικό πως Νιγηριανοί αλιείς πληρώνουν φόρο στη Μπόκο Χαράμ για να αποκτούν πρόσβαση σε απομονωμένα νησιά πλούσια σε αλιεύματα».

Ο στρατός του Τσαντ δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επιδρομή.

Απώλειες αμάχων και προηγούμενα περιστατικά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός του Τσαντ κατηγορείται για βομβαρδισμούς εναντίον Νιγηριανών αλιέων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Τον Οκτώβριο του 2024, ο στρατός του Τσαντ είχε επικριθεί έντονα, καθώς φέρεται να σκότωσε δεκάδες αμάχους σε αεροπορικό πλήγμα αντιποίνων στη νήσο Τίλμα της λίμνης Τσαντ. 

Στόχος ήταν τζιχαντιστές που είχαν σκοτώσει 40 στρατιωτικούς του Τσαντ, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν κατά λάθος ψαράδες. Ο στρατός είχε διαψεύσει ότι έβαλε στο στόχαστρο αμάχους.

Η συνεχιζόμενη κρίση στη λίμνη Τσαντ

Η εξέγερση των τζιχαντιστών έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων κατοίκων στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Το 2015, για την αντιμετώπιση της δράσης των τζιχαντιστών γύρω από τη λίμνη, οι χώρες Νιγηρία, Τσαντ, Καμερούν και Νίγηρας επανενεργοποίησαν τη «μεικτή πολυεθνική δύναμη» που είχαν ιδρύσει το 1994.

Ωστόσο, το 2025 ο Νίγηρας αποσύρθηκε από τη δύναμη, καθώς οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών-μελών έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του κοινού αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 37 νεκροί από τοξικά αέρια σε απόπειρα κλοπής πετρελαίου

Στη νότια Νιγηρία, τουλάχιστον 37 άτομα πέθαναν από εισπνοή τοξικού αερίου κατά τη διάρκεια απόπειρας κλοπής πετρελαίου σε αγωγό, σύμφωνα με τοπική ΜΚΟ. Το περιστατικό σημειώθηκε στην Οκρίκα, κοντά στο Πορτ Χάρκορτ.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 6 εκατ. ευρώ λύτρα σε ένοπλες ομάδες Νιγηρίας σε ένα χρόνο

Σχεδόν 6 εκατ. δολάρια καταβλήθηκαν ως λύτρα για απαγωγές στη Νιγηρία το περασμένο έτος, με τη Μπόκο Χαράμ να ευθύνεται για το 90%. Οι απαγωγές αποτελούν βασική πηγή εσόδων για οπλισμένες οργανώσεις στη χώρα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκαν 48 απαχθέντα παιδιά στη Νιγηρία μετά από λύτρα

Συμμορία απελευθέρωσε 48 παιδιά 7-12 ετών τα οποία είχε απαγάγει πριν τρεις εβδομάδες στη Νιγηρία, αφού καταβλήθηκαν λύτρα, ανέφεραν τοπικός αξιωματούχος και πηγή του ΟΗΕ. Οι συμμορίες δρουν στην περιοχή για χρόνια.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Βίντεο δείχνει 600 απαχθέντες σε επίθεση σε τζαμί, λένε κάτοικοι

Ένοπλη οργάνωση δημοσίευσε βίντεο με 600 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που φέρεται να απήχθησαν κατά επίθεση σε τέμενος στη Νιγηρία. Το υλικό δείχνει τους ομήρους σε δάσος με οπλισμένους άνδρες, όμως η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 51 νεκροί σε ναυάγιο πλοιαρίου στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 51 νεκροί από ναυάγιο πλοιαρίου στο Σοκότο της βορειοδυτικής Νιγηρίας, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Οι διασώσεις συνεχίζονται. Τέτοια δυστυχήματα είναι συχνά λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς συντήρησης σκαφών.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Δεκάδες μουσουλμάνοι νεκροί σε προσευχή στον βορρά

Περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένοπλους κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής προσευχής την Παρασκευή στη Σόκοτο, βορειοδυτική Νιγηρία. Οι δράστες φέρονται να ανήκουν σε τζιχαντιστική οργάνωση συνδεόμενη με το Ισλαμικό Κράτος.