ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία της Γκάνας
Φώτο: Shutterstock

Η Γκάνα απομακρύνει 300 υπηκόους από Νότια Αφρική λόγω ξενοφοβικής βίας

Η Γκάνα απομακρύνει επειγόντως 300 πολίτες της από τη Νότια Αφρική λόγω ξενοφοβικής βίας, μετά από προεδρική έγκριση του Τζον Μαχάμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σάμιουελ Οκουντζέτο Αμπλάκουα.

Η κυβέρνηση της Γκάνας ανακοίνωσε την εσπευσμένη απομάκρυνση 300 υπηκόων της από τη Νότια Αφρική, λόγω της αναζωπύρωσης των επεισοδίων ξενοφοβικής βίας που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάνας, Σάμιουελ Οκουντζέτο Αμπλάκουα, δήλωσε μέσω X ότι ο πρόεδρος Τζον Μαχάμα έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση. Όπως ανέφερε, «η εξοχότητά του ο Τζον Μαχάμα έδωσε προεδρική έγκριση για την άμεση εσπευσμένη απομάκρυνση 300 Γκαναίων από τη Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Αμπλάκουα, οι πολίτες που θεωρούνται «σε κίνδυνο» έχουν ήδη εγγραφεί σε κατάλογο της πρεσβείας της Γκάνας στην Πρετόρια, μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια και διαδηλώσεις που στόχευσαν ξένους. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει «την ευημερία» των πολιτών εντός και εκτός συνόρων.

Η απόφαση της Άκρας ήρθε μετά από σειρά αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων στη Νότια Αφρική, την πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της ηπείρου, όπου καταγράφηκαν επιθέσεις και εκφοβισμοί κατά πολιτών άλλων αφρικανικών κρατών. Η Νιγηρία και η Γκάνα έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για την αναζωπύρωση του φαινομένου.

Αντιδράσεις από την Πρετόρια

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απορρίπτει τις κατηγορίες για ξενοφοβία. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Βίνσεντ Μαγκουένια, δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι «οι Νοτιοαφρικάνοι δεν είναι ξενόφοβοι», χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά «θυλάκους διαδηλώσεων» και επισημαίνοντας πως οι διαδηλώσεις αποτελούν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι χώρες που διαμαρτύρονται θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «την κακή διακυβέρνηση που αναγκάζει τους πολίτες τους να μεταναστεύουν μαζικά και να αναζητούν καταφύγιο σε άλλες χώρες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής».

Διπλωματικές ενέργειες και ιστορικό βίας

Στα τέλη Απριλίου, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Άκρα, Θάντο Νταλάμπα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Αμπλάκουα του εξέφρασε τις «ανησυχίες» της κυβέρνησης για «ενέργειες εκφοβισμού και διωγμούς εναντίον ξένων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων Γκαναίων». 

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά σε περιστατικό στην Ντέρμπαν, όπου «Γκαναίος υπήκοος, νόμιμος κάτοικος, παρενοχλήθηκε και ζητήθηκε να αποδείξει ότι έχει άδεια νόμιμης παραμονής».

Η Νότια Αφρική, με πληθυσμό που περιλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστες –ποσοστό 5,1% του συνόλου–, αντιμετωπίζει χρόνιες κοινωνικές εντάσεις λόγω των ανισοτήτων και της ανεργίας που ξεπερνά το 30%. Το 2008 σημειώθηκε το χειρότερο κύμα βίας με 62 νεκρούς, ενώ παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν και τα έτη 2015, 2016 και 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ψευδείς οι αναφορές για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν από την πλευρά της Τεχεράνης

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις ιρανικές αναφορές για συμφωνία με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Κάλεσε την Τεχεράνη να «σοβαρευτεί» και χαρακτήρισε τους Ιρανούς «πολύ άτιμους» και τις δηλώσεις τους «αξιολύπητες».
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον

Η Επιτροπή Άμυνας της Σουηδίας προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να συμβεί ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ ή της Σουηδίας στο κοντινό μέλλον, εφόσον το αποφασίσει το Κρεμλίνο και το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: 13χρονη εξαπατήθηκε και έδωσε κοσμήματα σε ψεύτικο ασφαλιστή

Μία 13χρονη στη Χαλκιδική έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης, όταν άγνωστος την έπεισε να δώσει κοσμήματα αξίας 5.500 ευρώ, προσποιούμενος εκπρόσωπο ασφαλιστικής εταιρείας και εκμεταλλευόμενος την απουσία των γον
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κερατέα από την Πυροσβεστική

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί σε δασική περιοχή στην Πλάκα Λαυρεωτικής. Άμεση ήταν η κινητοποίηση 75 πυροσβεστών, 20 οχημάτων και 2 ελικοπτέρων. Δεν απειλήθηκαν κατοικίες. Τα αίτια ερευνών
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Αμερικανού ειδικού για τη Μιανμάρ στην Κίνα για υπόθεση κατασκοπείας

Η Κίνα επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Μιν Ζιν, Αμερικανού ειδικού σε θέματα Μιανμάρ, για υπόνοιες κατασκοπείας. Βρίσκεται υπό ποινική κράτηση, ενώ οι Αρχές ενημέρωσαν το αμερικανικό προξενείο. Συνελήφθη στην Κουνμίνγκ πριν δύο εβδομάδες.