Η αστυνομία του Ισημερινού ανακοίνωσε τη διάσωση έξι αλλοδαπών ανήλικων κοριτσιών, θυμάτων κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων που φέρεται να συνδέεται με την υπερορθόδοξη εβραϊκή σέκτα Λεβ Ταχόρ, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Σάντο Ντομίνγκο ντε λος Τσάτσιλας, στο κέντρο της χώρας. Οι αρχές εντόπισαν τις ανήλικες σε κτίριο που, όπως αναφέρεται, δεν πληρούσε βασικές ανθρωπιστικές συνθήκες διαβίωσης.
Σε ανάρτηση του υπουργείου μέσω της πλατφόρμας X, επισημαίνεται ότι «οι ανήλικες βρέθηκαν σε κτίριο το οποίο στερείτο επαρκείς ανθρωπιστικές συνθήκες». Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα κορίτσια εμφανίζονται καλυμμένα με μαύρους χιτώνες και κουκούλες.
Το υπουργείο πρόσθεσε πως «οι έρευνες υποδεικνύουν τα φερόμενα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της εξαναγκαστικής εκμετάλλευσης που συνδέονται με μέλη της σέκτας Λεβ Ταχόρ». Μετά τη διάσωσή τους, οι ανήλικες μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ιστορικό υποθέσεων και διεθνείς έρευνες
Στα τέλη του 2025, η Κολομβία είχε προχωρήσει στην απέλαση εννέα μελών της ίδιας σέκτας, μετά τη διάσωση 17 ανηλίκων, παραδίδοντάς τα στις αμερικανικές αρχές. Η Λεβ Ταχόρ – που στα εβραϊκά σημαίνει «αγνή καρδιά» – έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αρχές σε διάφορες χώρες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κακοποίηση και σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων.
Έναν χρόνο νωρίτερα, στη Γουατεμάλα, οι αρχές είχαν διασώσει 160 παιδιά σε μεγάλη επιχείρηση στο νότιο τμήμα της χώρας, ύστερα από υποψίες για εμπορία ανθρώπων, «εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες, κακομεταχείριση παιδιών και βιασμούς».
Η σέκτα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και πρεσβεύει μια εξαιρετικά ακραία εκδοχή του ιουδαϊσμού. Στις βασικές της αρχές περιλαμβάνεται η υποχρέωση των γυναικών να καλύπτονται πλήρως με μαύρους χιτώνες, από την κορυφή μέχρι τα νύχια.