ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο

Συνάντηση Ρούτε με Τραμπ για την αποκλιμάκωση της έντασης στο ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συναντάται με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Συμμαχίας μετά τις διαφωνίες για το Ιράν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και συμμάχων σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουλίου στην Άγκυρα.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει το ΝΑΤΟ – το οποίο έχει χαρακτηρίσει «χάρτινη τίγρη» – φέρεται εξοργισμένος από την απροθυμία ορισμένων μελών της Συμμαχίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ή να συμβάλουν στο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ. Παράλληλα, έχει απειλήσει με μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ επέκρινε πρόσφατα τους «τζαμπατζήδες» συμμάχους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η επανεξέταση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό τους. Ήδη, η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να μειώσει το μέγεθος των στρατιωτικών δυνατοτήτων που θα διαθέσει στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση κρίσης.

Ένας από τους βασικούς ρόλους του Ρούτε μετά την επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία είναι να διαχειρίζεται την εχθρότητα του Ρεπουμπλικάνου προς τη Συμμαχία, αποτρέποντας την κλιμάκωση των εντάσεων σε κρίσεις. Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο.

«Αναμένω ότι θα προσπαθήσει να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τραμπ προκειμένου να διασφαλίσει ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχημένη και όχι μια καταστροφή», σχολίασε ο Στίβεν Βέρτχαϊμ του Carnegie Endowment for International Peace.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως η επικείμενη σύνοδος ενέχει κινδύνους, καθώς ο Τραμπ είναι «αναστατωμένος και ασταθής», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι αν ο Ρούτε θεωρήσει πως έχει επιτύχει συνεννόηση, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει απρόβλεπτα.

Η ένταση έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την άρνηση χωρών του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ο Τραμπ αμφισβήτησε δημοσίως τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 – τη ρήτρα συλλογικής άμυνας – και δήλωσε ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συμμαχία.

Σε συνέντευξη στο Fox News, ο Ρούτε χαρακτήρισε «μεμονωμένο» το περιστατικό με τις χώρες που δεν επέτρεψαν τη χρήση των βάσεών τους από τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι εκατοντάδες αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από βάσεις σε όλη την Ευρώπη, κάτι που σκοπεύει να εξηγήσει εκ νέου στον Τραμπ.

«Θα φύγουμε από αυτό και θα επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα του τι κάνει για το ΝΑΤΟ», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι πολλές χώρες αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες και ότι θα παρουσιάσει αυτούς τους «τεράστιους» αριθμούς στον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Ρούτε θα έχει επίσης επαφές με μέλη του Κογκρέσου.

Προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής

Η επίσκεψη Ρούτε εντάσσεται στις τελικές προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Ιουλίου στην Άγκυρα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Άλισον Χαρτ.

Σύμφωνα με την ίδια, η σύνοδος θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους οι σύμμαχοι τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Χάγη, περιλαμβανομένης της αύξησης των αμυντικών επενδύσεων, της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας και της συνέχισης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σημαντική πρόοδος για αμερικανική βάση στην Πολωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «σημαντική πρόοδο» για αμερικανική στρατιωτική βάση στην Πολωνία, επαινώντας την ηγεσία του Πολωνού προέδρου. Τόνισε πως η τελική τοποθεσία ίσως ανακοινωθεί σύντομα, χαρακτηρίζοντάς το ιστορικό βήμα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στουμπ: Ο Τραμπ ωφέλησε το ΝΑΤΟ, δηλώνει ο Φινλανδός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως ο Τραμπ ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, ωθώντας τα μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Θεωρεί θετική αυτή την εξέλιξη για τη Φινλανδία και μίλησε για ρεαλιστική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, μετά από συνομιλίες με δημοσιογράφους. Το Κρεμλίνο απέρριψε ως ψευδείς τις φήμες περί επίθεσης και χαρακτήρισε "ιστορίες τρόμου" τα σχετικά δημοσιεύματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε ως «ιστορίες τρόμου» δημοσιεύματα για προσπάθεια αποτροπής ρωσικής επίθεσης, μέσω επίσκεψης της CIA στη Μόσχα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέο κύμα επιθέσεων

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις κατά του Ιράν, μετά από δηλώσεις του Τραμπ για λήξη της συμφωνίας με την Τεχεράνη. Οι επιθέσεις είχαν στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα του Ιράν να απειλεί τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.