ΓΔ: 2589.57 -2.04% Τζίρος: 67.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:37
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει

Τουλάχιστον 15 νεκροί από επίθεση ενόπλων στην κεντρική Νιγηρία

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε κεντρική περιοχή της Νιγηρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίζοντας πολλούς, σύμφωνα με έκθεση προς τον ΟΗΕ. Η περιοχή μαστίζεται από χρόνια συγκρούσεις μεταξύ αγροτών λόγω διαφωνιών για φυσικούς πόρους.

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλων στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με έκθεση ασφαλείας που συντάχθηκε για τα Ηνωμένα Έθνη και τοπικές πηγές.

Η πολιτεία Μπένου, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια αιματηρές συγκρούσεις. Πρόκειται για περιοχή που ανήκει στη λεγόμενη «κεντρική ζώνη» (Middle Belt) της Νιγηρίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον κατά πλειονότητα μουσουλμανικό βορρά και τον κυρίως χριστιανικό νότο.

Στην περιοχή ξεσπούν συχνά βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, λόγω διαφορών σχετικά με τους φυσικούς πόρους, τη γη, τους βοσκότοπους και το νερό. Παράλληλα, δρουν συμμορίες που επιδίδονται σε απαγωγές για λύτρα, επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.

Η επίθεση στο χωριό Σάι

Η έκθεση, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι «φερόμενοι ως οπλισμένοι κτηνοτρόφοι» επιτέθηκαν στο χωριό Σάι, στην περιφέρεια Μπάρτζι της διοικητικής περιοχής Κατσίνα Άλα, γύρω στις 02:00 (τοπική ώρα). Οι δράστες φέρονται να σκότωσαν «πάνω από 15 κατοίκους» και να τραυμάτισαν αρκετούς ακόμη.

Οι αρχές της περιφέρειας επιβεβαίωσαν ότι «όχι λιγότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι» δολοφονήθηκαν, προσθέτοντας πως μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Κάτοικος του χωριού, ο Τζόζεφ Χιρ, δήλωσε στο AFP ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν τη νύχτα, ενώ οι κάτοικοι «κοιμούνταν».

Αντικρουόμενοι απολογισμοί και πιθανά κίνητρα

Ο επικεφαλής των αρχών στην περιοχή Κατσίνα Άλα, Τζάστιν Σάκου, παρουσίασε διαφορετικά στοιχεία, κάνοντας λόγο για έξι νεκρούς και δεκατρείς τραυματίες. «Το γεγονός είναι ότι διαπράχτηκε επίθεση εναντίον του λαού μου. Έξι άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι 13 τραυματίστηκαν», δήλωσε ο κ. Σάκου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η επίθεση ενδέχεται να σχετίζεται με αντίποινα για τον φόνο, στις 26 Ιουνίου, του Ρίσκου Μουχάμαντ, ηγέτη φορέα συλλογικής εκπροσώπησης κτηνοτρόφων στην πολιτεία Μπένου, καθώς και ενός ακόμη ανθρώπου στην περιοχή Οτουκπό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλη ενέδρα τζιχαντιστών: Νεκροί 5 στρατιώτες στη Νιγηρία

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε ενέδρα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική στη Γιόμπε, Νιγηρίας, με τοποθέτηση ναρκών σε στρατιωτική οχηματοπομπή, σύμφωνα με το AFP.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 20 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στην πολιτεία Μπόρνο

Τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 15 στρατιώτες και 5 μέλη πολιτοφυλακής σε επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Μπόρνο της Νιγηρίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το AFP.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Σύγκρουση στρατού με τζιχαντιστές αφήνει δεκάδες νεκρούς

Σφοδρές συγκρούσεις μετά από επίθεση τζιχαντιστών σε στρατιωτική βάση στη Μπόρνο της Νιγηρίας προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς, σύμφωνα με το AFP. Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, ενώ οι δράστες έκλεψαν όπλα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Δολοφονίες 12 στρατιωτών και 5 χρυσωρύχων

Δεκάδες ένοπλοι στη Ζαμφαρά, βορειοδυτική Νιγηρία, σκότωσαν δώδεκα στρατιώτες και πέντε μεταλλωρύχους σε εφόδους σε χρυσωρυχείο και χωριό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ληστοσυμμορίτες δραστηριοποιούνται έντονα στην περιοχή.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Τζιχαντιστές δολοφονούν 15 άτομα που συνέλεγαν καυσόξυλα

Δεκαπέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν από φερόμενους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ ενώ μάζευαν ξύλα στη Μπόρνο της Νιγηρίας, ενώ τρεις αγνοούνται. Η περιοχή πλήττεται από νέα έξαρση βίας παρά τις προσπάθειες των αρχών.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 6 εκατ. ευρώ λύτρα σε ένοπλες ομάδες Νιγηρίας σε ένα χρόνο

Σχεδόν 6 εκατ. δολάρια καταβλήθηκαν ως λύτρα για απαγωγές στη Νιγηρία το περασμένο έτος, με τη Μπόκο Χαράμ να ευθύνεται για το 90%. Οι απαγωγές αποτελούν βασική πηγή εσόδων για οπλισμένες οργανώσεις στη χώρα.