ΓΔ: 2544.57 -0.62% Τζίρος: 126.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:36
Κενές μπλε κερκίδες
Κενές μπλε κερκίδες σε γήπεδο ποδοσφαίρου, ιδανικές για αθλητικά άρθρα.

Διπλωματική κρίση Γαλλίας-Παραγουάης μετά τη συνάντηση στο Μουντιάλ

Διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Παραγουάης προκάλεσαν ρατσιστικές δηλώσεις Παραγουανής γερουσιαστή κατά του Κιλιάν Μπαπέ, μετά το ματς του Μουντιάλ 2026. Στήριξη στον παίκτη από Μακρόν και τη γαλλική προεδρία.

Στα όρια μιας διπλωματικής κρίσης βρέθηκαν η Γαλλία και η Παραγουάη, ύστερα από τα γεγονότα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους αναμέτρησης στο Μουντιάλ 2026. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, Κιλιάν Μπαπέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του αγώνα ότι οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές «χρειάστηκε να βάλουν τα χέρια τους στα σκατά».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική, καθώς η Παραγουανή γερουσιαστής Σελέστ Αμαρίγια απάντησε με σχόλια που χαρακτηρίστηκαν ευρέως ως ρατσιστικά. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αυτός ο ηλίθιος δεν έμαθε καν να γράφει. Αντί να θηλάζει μητρικό γάλα, θήλαζε καρύδες, και τα πιο μορφωμένα όντα που άκουσε ποτέ ήταν χιμπατζήδες», προσθέτοντας ότι είναι «ένας Καμερουνέζος, προϊόν αποικιοκρατίας, που προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει για Γάλλος».

Η τοποθέτηση της Αμαρίγια προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος χαρακτήρισε τη γερουσιαστή «μια αξιοκαταφρόνητη γυναίκα, ανάξια της θέσης της». Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής έλαβε την υποστήριξη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ο πρόεδρος της Παραγουάης έγραψε στον Γάλλο πρόεδρο σχετικά, καταδικάζοντας τα σχόλια που έγιναν, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης». Το επεισόδιο αναδεικνύει τις ευαισθησίες που μπορεί να προκαλέσουν δηλώσεις αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και τη σημασία της διπλωματικής ψυχραιμίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν και η Μπριζίτ επισκέφθηκαν την Εθνική Γαλλίας ποδοσφαίρου

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του επισκέφθηκαν την Εθνική Γαλλίας στο Κλερφοντέν πριν το Μουντιάλ, εγκωμιάζοντας τον προπονητή Ντεσάμπ. Υποδέχθηκαν τους Μακρόν ο Ντεσάμπ και ο Μπαπέ ενώ είδαν και τη γυναικεία ομάδα.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1 νεκρός και 219 τραυματίες στις ταραχές μετά τη νίκη της Παρί

Ένας νεκρός, 219 τραυματίες και 780 προσαγωγές είναι ο απολογισμός των χθεσινών ταραχών στο Παρίσι, μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν, με λεηλασίες και βανδαλισμούς να σημειώνονται παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Γαλλικό ποδόσφαιρο ομάδα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μονακό επιστρέφει στις νίκες μετά από 5 αγωνιστικές

Η Μονακό διέκοψε το αρνητικό σερί της, νικώντας 4-0 τη Ρεν και ελπίζει ξανά σε έξοδο στην Ευρώπη. Η Μαρσέιγ, αν και προηγήθηκε 2-0, ισοφαρίστηκε από την Παρί FC σε 2-2 στις καθυστερήσεις της 20ης αγωνιστικής της Ligue 1.