bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Δυο μαχητικά αεροσκάφη και μια φρεγάτα στέλνει η Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο

Σε εφαρμογή της χθεσινής εξαγγελίας του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και εν μέσω των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Δυο μαχητικά αεροσκάφη Rafale καθώς και τη φρεγάτα Lafayette στέλνει η Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο, σε εφαρμογή της χθεσινής εξαγγελίας του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέχεια της επικοινωνίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. 

Εν μέσω των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ε. Μακρόν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και για κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Στη συνέχεια, σε σκληρή του δήλωση για την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δεν περιορίσθηκε σε φραστική καταδίκη των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή σε συνεργασία με την Ελλάδα. 

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωση που ανήρτησε στο Twitter. 

Εξάλλου, εχθές ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Από την πλευρά της εχθες η Τουρκίαμέσω του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε πως θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα, σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας ωστόσο πως θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.

«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», ανέφερε ο Ακάρ μιλώντας στο Reuters.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί κατέθεσε σε έρευνας για τον σύζυγό της

Η δικαιοσύνη υποπτεύεται διάφορα πρόσωπα στο περιβάλλον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) ότι ενορχήστρωσαν αυτήν την ανάκληση των κατηγοριών με στόχο να επηρεάσουν την πορεία των ερευνών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone από παιδιά

Θέλοντας να δώσει ώθηση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, που ολοένα και φθίνουν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να ετοιμάσει αυστηρότερη νομοθεσία για να περιορίσει τον χρόνο των παιδιών μπροστά από τις οθόνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία ζητά προτεραιότητα στις παραγγελίες στρατιωτικού υλικού

Η υποχρέωση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τη βιομηχανία Aubert et Duval, που παράγει ειδικό χάλυβα τόσο για τον πολιτικό αεροναυπηγικό τομέα όσο και για τα υποβρύχια ή τα κανόνια Caesar, ανέφερε μια πηγή με γνώση του θέματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι χιλιάδες αστυνομικοί για την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία

Συνυπολογίζοντας τη δύναμη που θα κινητοποιήσει ο Δήμος της Μασσαλίας, το μέγεθος αυτό του μηχανισμού θα ξεπεράσει ακόμη και εκείνον που είχε αναπτυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους σύμφωνα με τον Ε. Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι στόχος του είναι μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, αυτόνομη και δημοκρατική, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες κανένα κράτος μέλος δεν έδειξε να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας.