Φώτο: ΑΠΕ

«Ράπισμα» από Μακρόν σε Ερντογάν, γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή

Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες καλεί την Τουρκία ο Γάλλος πρόεδρος και προαναγγέλλει ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Σε μια εξαιρετικά σκληρή δήλωση για την Τουρκία προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο ηγέτης της Γαλλίας δεν περιορίσθηκε σε φραστική καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή σε συνεργασία με την Ελλάδα, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα στην Αθήνα περί κοινών ασκήσεων των δύο χωρών στην περιοχή.

Στη δήλωση που ανήρτησε στο Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση. Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι θα αυξηθεί προσωρινά η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». Στην τηλεφωνική επικοινωία υπήρξε αναλυτική ενημέρωση της κατάστασης με αφορμή την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση της Γαλλίας, που είναι έντονα ενοχλημένη και από την πρόσφατη «παρεμβολή» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον Λίβανο, προαναγγέλλει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη σκληρή γραμμή κατά της Τουρκίας που προτίθεται να ακολουθήσει το Παρίσι την Παρασκευή, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Η Γαλλία αναμένεται να επιμείνει, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από το πρόσφατο παρελθόν, στην ανάγκη επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Κυρίαρχο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Αν. Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνής καταδίκη για τις πρακτικές της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Οι υπ. Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών και στηλιτεύουν επίσης την εργαλειοποίηση αμάχων από την Άγκυρα.