ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ λέει πως δεν έχει δει αποδείξεις για δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την υπόθεση «τραγική» και «φρικτή», ενώ αν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας ευθύνεται για τη δηλητηρίαση, θα θυμώσει πολύ, είπε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, προσθέτοντας πάντως ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει το Βερολίνο, που διαβεβαιώνει ότι διαθέτει «στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία» για αυτό.

«Δεν έχουμε ακόμα δει αποδείξεις» για την προέλευση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι, «αλλά θα το κοιτάξουμε», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «πολύ σοβαρά» την υπόθεση αυτή.

Πρόκειται για «τραγική» και «φρικτή» υπόθεση, σχολίασε ο Τραμπ, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν αποδεικνυόταν ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας ευθύνεται για τη δηλητηρίαση, θα «θύμωνε» πολύ.

«Έχω υπάρξει πιο αυστηρός με τη Ρωσία από τον οποιονδήποτε, μακράν», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Τραμπ.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα «του τύπου Ναβιτσόκ», εξέλιξη που προκαλεί νέους σπασμούς στη σχέση με τη Ρωσία, από την οποία το Βερολίνο απαιτεί να εξηγηθεί.

Η ΕΕ, το NATO, το Παρίσι και το Λονδίνο ήδη ασκούν πίεση στη Μόσχα για την υπόθεση του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ για να του εκφράσει την «σοβαρή ανησυχία» της Ουάσινγκτον σχετικά «με τα ευρήματα της Γερμανίας κατά τα οποία ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημικό νευροτοξικό παράγοντα» και να ζητήσει η Μόσχα να συνεργαστεί σε διεθνή έρευνα.

Ο Τραμπ είπε πως αναμένει να δει την τεκμηρίωση και ότι αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να πάρει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι κατανοεί τη βούληση που εκφράζεται για την ανάληψη δράσης εναντίον της Ρωσίας, πάντως επέμεινε ότι διατηρεί καλή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά πως εμπλέκεται στην υπόθεση του Ναβάλνι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αγανάκτηση Τραμπ για τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Τραμπ εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του που δεν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας την επιλογή της Νάβι Πιλάι και χαρακτηρίζοντας το βραβείο «ντροπιασμένο» λόγω αποφάσεων που, όπως είπε, προσβάλλουν τη δημοκρατία.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι να τροφοδοτήσουμε με πετρέλαιο τις αγορές

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει πετρέλαιο και ντίζελ στις ΗΠΑ και παγκοσμίως λόγω της κρίσης καυσίμων, ενώ αυξημένες ποσότητες αναμένονται τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Νόβακ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επικυρώνει την Κέιτι Ζακαράια ως νέα του εκπρόσωπο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι επέλεξε την Κέιτι Ζακαράια, δικηγόρο και υποστηρίκτρια του κινήματος MAGA, ως νέα εκπρόσωπό του στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας την αφοσίωση και τη στήριξή της.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έπαινος Πούτιν σε ΗΠΑ για συνεργασία σε ντίζελ και ενέργεια

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, χαιρέτισε τη ρωσοαμερικανική συνεργασία σε ντίζελ και ενέργεια μετά την επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ, σημειώνοντας πως πάνω από 300.000 τόνοι ντίζελ θα κατευθυνθούν σε ΗΠΑ και παγκόσμια αγορά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 3 εκατ. τόνοι ρωσικού ντίζελ θα κυκλοφορήσουν σύντομα στις αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήθηκε η Ρωσία να προμηθεύσει άμεσα τις αγορές με ρωσικό ντίζελ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει προσωρινή άδεια εισαγωγής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν σχολίασε το σχέδιο εκτέλεσης σε ζωντανή μετάδοση

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια το πρωτοφανές σχέδιο ζωντανής μετάδοσης της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα στο Φορτ Χουντ. Εγκρίνοντας την εκτέλεση, είπε πως «θα αποδώσουμε τελική δικαιοσύνη».