ΓΔ: 2677.54 -0.09% Τζίρος: 766.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:10:38
Φωτο: ΑΠΕ

Καταστροφικές πλημμύρες στη Γαλλία, 2 νεκροί

Μεγάλη ανησυχία για τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Δύο είναι οι νεκροί στα ιταλικά σύνορα, στη δε Γαλλία, 8 είναι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον 18 ακόμα.

Εικόνες «αποκάλυψης» άφησε πίσω της η καταιγίδα Άλεξ, στο διαμέρισμα Παραθαλάσσιες Άλπεις (Alpes-Maritimes), στην ορεινή ενδοχώρα πίσω από τη Νίκαια. Ρυάκια έγιναν χείμαρροι και οι χείμαρροι ορμητικά ποτάμια που είχαν τη δύναμη να σπάσουν γέφυρες να προκαλέσουν κατολισθήσεις αλλά και να παρασύρουν σπίτια ολόκληρα από τα θεμέλια... και δυστυχώς ορισμένα μαζί με τους κατοίκους. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία για τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Δύο είναι οι νεκροί στα ιταλικά σύνορα, στη δε Γαλλία, οκτώ είναι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι εκ των οποίων δύο πυροσβέστες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον 18 αγνοούμενους.

Έπεσε τόση βροχή όσο σε μια χρονιά

Στα 100 υπολογίζονται τα σπίτια που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές ή παρασύρθηκαν από τα νερά, τα οποία ξεπέρασαν τα 500 χιλιοστά μέσα σε λίγες ώρες. Η βροχόπτωση που έπεσε μέσα  σε 10 ώρες, ήταν ισοδύναμη με αυτή ενός έτους.

Τα ορεινά χωριά των δύο κοιλάδων Τινέ και Βεζουμπί έχουν αποκλεισθεί, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, ή τηλέφωνο, η μόνη επικοινωνία είναι από αέρος με ελικόπτερα. Πυροσβεστική, χωροφυλακή αλλά και στρατός έχουν στείλει δυνάμεις για βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος μετέβη χθες στην περιοχή, ανακοίνωσε από τη Νίκαια ότι ενεργοποίησε τη διαδικασία της «φυσικής καταστροφής» για τις πληγείσες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή υπαξιωματικού της Λεγεώνας των Ξένων στην Κολομβία

Η οικογένεια του Γάλλου υπαξιωματικού που απήχθη στην Κολομβία δεν έχει λάβει ούτε αίτημα για λύτρα ούτε απόδειξη ζωής, ενώ για την ώρα δεν προβλέπεται στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με Κολομβιανές αρχές.
Λογότυπο Fitch Ratings
ΔΙΕΘΝΗ

Η Fitch διατηρεί το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερές προοπτικές

Η Fitch διατήρησε το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερή προοπτική, παρά το υψηλό έλλειμμα, λόγω της ισχυρής και διαφοροποιημένης οικονομίας και τραπεζικού τομέα, παρά το αυξημένο χρέος και τις δημοσιονομικές δυσκολίες.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 2 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση αυτοκινήτου στην Καν

Ένας 26χρονος Ρώσος τσετσενικής καταγωγής έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητό του σε πεζούς έξω από τον σταθμό της Καν, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και περίπου 10 τραυματίες, έπειτα από διαπληκτισμό. Ο δράστης συνελήφθη, χωρίς ποινικό μητρώο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Φρεγάτα Belharra λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Συμφωνία 4,3 δισ. ευρώ με Γαλλία για αγορά 4 φρεγατών

Η Σουηδία θα αγοράσει τέσσερις φρεγάτες από τον γαλλικό όμιλο Naval Group για 4,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 31 Αυγούστου στη Στοκχόλμη, παρουσία του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Η πρώτη φρεγάτα παραδίδεται το 2030.