ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Φωτο: ΑΠΕ

Καταστροφικές πλημμύρες στη Γαλλία, 2 νεκροί

Μεγάλη ανησυχία για τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Δύο είναι οι νεκροί στα ιταλικά σύνορα, στη δε Γαλλία, 8 είναι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον 18 ακόμα.

Εικόνες «αποκάλυψης» άφησε πίσω της η καταιγίδα Άλεξ, στο διαμέρισμα Παραθαλάσσιες Άλπεις (Alpes-Maritimes), στην ορεινή ενδοχώρα πίσω από τη Νίκαια. Ρυάκια έγιναν χείμαρροι και οι χείμαρροι ορμητικά ποτάμια που είχαν τη δύναμη να σπάσουν γέφυρες να προκαλέσουν κατολισθήσεις αλλά και να παρασύρουν σπίτια ολόκληρα από τα θεμέλια... και δυστυχώς ορισμένα μαζί με τους κατοίκους. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία για τον τελικό αριθμό των θυμάτων. Δύο είναι οι νεκροί στα ιταλικά σύνορα, στη δε Γαλλία, οκτώ είναι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι εκ των οποίων δύο πυροσβέστες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τουλάχιστον 18 αγνοούμενους.

Έπεσε τόση βροχή όσο σε μια χρονιά

Στα 100 υπολογίζονται τα σπίτια που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές ή παρασύρθηκαν από τα νερά, τα οποία ξεπέρασαν τα 500 χιλιοστά μέσα σε λίγες ώρες. Η βροχόπτωση που έπεσε μέσα  σε 10 ώρες, ήταν ισοδύναμη με αυτή ενός έτους.

Τα ορεινά χωριά των δύο κοιλάδων Τινέ και Βεζουμπί έχουν αποκλεισθεί, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, ή τηλέφωνο, η μόνη επικοινωνία είναι από αέρος με ελικόπτερα. Πυροσβεστική, χωροφυλακή αλλά και στρατός έχουν στείλει δυνάμεις για βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος μετέβη χθες στην περιοχή, ανακοίνωσε από τη Νίκαια ότι ενεργοποίησε τη διαδικασία της «φυσικής καταστροφής» για τις πληγείσες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διώκονται πρώην πράκτορες για σχέδιο δολοφονίας κατασκόπου

Τέσσερις Γάλλοι στρατιωτικοί και πράκτορες, καθώς κι ένας πρώην έφεδρος, δικάζονται στο Παρίσι για απόπειρα δολοφονίας μιας συμβούλου επιχειρήσεων, η οποία εσφαλμένα θεωρήθηκε κατάσκοπος. Η DGSE αρνείται κάθε ευθύνη.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καμέλ Νταούντ καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση στην Αλγερία για το «Ουρί»

Ο συγγραφέας Καμέλ Νταούντ καταδικάστηκε στην Αλγερία σε φυλάκιση τριών ετών χωρίς αναστολή και πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δηναρίων για το βιβλίο του «Ουρί», που είχε κερδίσει το βραβείο Γκονκούρ το 2024.
δεξαμενόπλοιο σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στρατιωτικές συνομιλίες για αποστολή ασφάλειας στο Ορμούζ

Η Βρετανία φιλοξενεί συνάντηση με εκπροσώπους από 30 χώρες για τη διαμόρφωση αποστολής υπό τη Βρετανία και τη Γαλλία, με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και τη στήριξη κατάπαυσης του πυρός.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός κροκόδειλος βρέθηκε σε κανάλι του Ρουμπέ, τυλιγμένος σε υπνόσακο

Νεκρός κροκόδειλος, δεμένος με αλυσίδες και βαρίδια, εντοπίστηκε σε κανάλι του Ρουμπέ στη βόρεια Γαλλία από ψαρά. Το περίπου ενός μέτρου ερπετό παραδόθηκε στην Ένωση Προστασίας Ζώων. Βίντεο δείχνει τον κροκόδειλο τυλιγμένο με αλυσίδες.
Δορυφόρος της Θάλες
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Πολωνία συνεργάζονται για νέο στρατιωτικό δορυφόρο

Γαλλία και Πολωνία θα συνεργαστούν για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου για τον πολωνικό στρατό, ενισχύοντας τους αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς τους. Το κόστος της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να αποκλιμακώσουν μετά τα γεγονότα στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτικό αποκλεισμό και το Ιράν έκλεισε για λίγο τα Στενά του Ορμούζ.