ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
NATO-Stoltenberg
Shutterstock

Γ. Στόλτενμπεργκ: Αναποτελεσματική η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών

Η Συνθήκη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 22η Ιανουαρίου, μπορεί να μοιάζει ελκυστική, αλλά δεν προβλέπει μηχανισμό για την εξασφάλιση ισορροπημένης μείωσης, ούτε μηχανισμό επαλήθευσης, είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που προωθήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας την άποψη ότι στην πράξη θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία θα τεθεί επισήμως σε ισχύ την 22η Ιανουαρίου, μπορεί να μοιάζει ελκυστική με την πρώτη ματιά, αλλά δεν θα έχει κανένα όφελος διότι δεν προβλέπει μηχανισμό για την εξασφάλιση της ισορροπημένης μείωσης των οπλοστασίων, ούτε μηχανισμό επαλήθευσης, έκρινε ο Νορβηγός.

Επιπλέον, ουδεμία από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια σήμερα έχει υπογράψει το κείμενο ως αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με θέμα τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Η εγκατάλειψη μέσων αποτροπής χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση ότι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο είναι επικίνδυνη επιλογή», επιχειρηματολόγησε ο Στόλτενμπεργκ. Για αυτόν τον λόγο το NATO παραμένει προσηλωμένο στην ενίσχυση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), συνέχισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ατλαντικής συμμαχίας, είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει κάποιου είδους διευθέτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την ένταξή του σε μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει περιορισμό των εξοπλισμών.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για το έργο της στην προώθηση της Συνθήκης.

Η Ονδούρα επικύρωσε τη Συνθήκη στα τέλη Οκτωβρίου, εξέλιξη μετά την οποία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση ώστε να τεθεί σε ισχύ έπειτα από 90 ημέρες.

Τα κράτη που έχουν υπογράψει το κείμενο δεσμεύονται να μην προχωρήσουν ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην «ανάπτυξη, δοκιμή, παραγωγή, απόκτηση με άλλο τρόπο, εγκατάσταση ή αποθήκευση πυρηνικών όπλων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Σύντομα συζήτηση στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Αρκτική

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι τα μέλη της συμμαχίας θα συζητήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τα ζητήματα ασφάλειας στην Αρκτική, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεπουμπλικανός βουλευτής προτείνει τη Γροιλανδία ως 51η πολιτεία ΗΠΑ

Ρεπουμπλικανός βουλευτής στη Φλόριντα κατέθεσε πρόταση νόμου για να γίνει η Γροιλανδία η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της για την εθνική ασφάλεια, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει για την προσάρτησή της.
Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Απορρίπτει κατηγορηματικά τα αμερικανικά σχέδια κατάληψης

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αμερικανικής κυριαρχίας στο νησί και δηλώνει ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εγγύηση της άμυνας της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ρούτε για ασφάλεια Αρκτικής - Σωστές κινήσεις Τραμπ στη Συμμαχία

Το ΝΑΤΟ εξετάζει νέα μέτρα για την ασφάλεια της Αρκτικής, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ρούτε, λόγω αυξημένων ρωσικών και κινεζικών δραστηριοτήτων, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής προστασίας της περιοχής.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ εξετάζει επόμενα βήματα για ενίσχυση ασφάλειας στην Αρκτική

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε από το Ζάγκρεμπ ότι η Συμμαχία επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Αρκτική, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Γροιλανδία.