ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: PIxabay

Πώς μπαίνουν τα κρυπτονομίσματα στις καθημερινές μας συναλλαγές

Η Paypal εντάσσει τα κρυπτονομίσματα στις συναλλαγές, ενώ στην Ελβετία έγινε πείραμα από την κεντρική τράπεζα για την διασύνδεση ψηφιακού νομίσματος με το διατραπεζικό σύστημα.

Με την πανδημία να έχει επιταχύνει τις εξελίξεις για τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, οι ψηφιακές πληρωμές μετατρέπονται σε καθημερινή συνήθεια, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρύτερη χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Την ίδια ώρα, στην Ελβετία έγιναν πειράματα ενσωμάτωσης κρυπτονομισμάτων στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PayPal Νταν Σούλμαν δήλωσε πως η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων αναμένεται να γίνει συνήθεια καθώς όλοι και περισσότεροι έμποροι διευρύνουν τις υπηρεσίες πληρωμής μέσω ψηφιακών τρόπων. «Όλος ο κόσμος οδεύει στο να γίνει ψηφιακός», ανέφερε ο Σουλμαν στο Web Summit που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Όπως σημείωσε, τα καταστήματα θα αρχίσουν να δέχονται πληρωμές μέσω smartphones και QR κωδικών ακόμα και με την φυσική παρουσία του πελάτη, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία είναι «τα φυσικά συμπληρώματα για τα ψηφιακά νομίσματα».

Τον Οκτώβριο η PayPal ανακοίνωσε στους πελάτες της πως μπορούν να αγοράσουν, να πουλήσουν και να αποταμιεύουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash και Litecoin από ψηφιακά πορτοφόλια καθώς και να χρησιμοποιούν εικονικά ψηφιακά χρήματα για να ψωνίσουν από τους 26 εκατ. εμπόρους που συνεργάζονται με το δίκτυο.

Ερωτώμενος για τον ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της PayPal, ο Σούλμαν ανέφερε πως προσέχει ιδιαίτερα την Ant Financial. Η μεγαλύτερη εταιρεία πληρωμών μέσω κινητού της Κίνας έχει «τρομακτική επιτυχία στη χώρα» όπως σημείωσε ο Σούλμαν, καθώς διαθέτει ένα απλό ψηφιακό πορτοφόλι που περιλαμβάνει «όλα τα στοιχεία των οικονομικών ιδρυμάτων, όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τα ψώνια».

Όπως σημείωσε ο Σούλμαν, η μεγαλύτερη ευκαιρία για την PayPal είναι να απομακρυνθεί από τα μετρητά και να κατευθυνθεί στις ψηφιακές πληρωμές. Αυτή η τάση ήδη γίνεται πραγματικότητα, καθώς όπως σύμφωνα με τον επικεφαλής της PayPal «τώρα με την πανδημία, επιταχύνονται και οι εξελίξεις και βλέπουμε να υπάρχει έκρηξη ψηφιακών πληρωμών».

Πειραματίζονται με κρυπτονόμισμα και οι κεντρικές τράπεζες

Η Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και άλλα ιδρύματα ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα πως πραγματοποίησαν επιτυχημένα πειράματα ώστε να καταλάβουν πώς τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εντός του οικονομικού συστήματος της χώρας. Στο «Project Helvetia», η SNB, μαζί με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και την SIX κατάφεραν να συνδέσουν το υπάρχον διατραπεζικό σύστημα σε ένα διανεμημένο λογιστικό βιβλίο, ενώ δοκίμασαν να εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα σε μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούσε τεχνολογία παρόμοια με του blockchain.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι και οι δυο προσεγγίσεις είχαν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Αν και η χρησιμοποίηση του ψηφιακού νομίσματος για πληρωμές εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει τα προτερήματα της αναμένεται να δημιουργήσει «βασικά προβλήματα στη νομοθεσία και τις κυβερνήσεις».

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά νομίσματα, ωθούμενες από την πρόοδο της τεχνολογίας και την στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχουν επιταχυνθεί λόγω της πανδημίας. 

«Υπάρχουν ζητήματα νομοθεσίας που είναι πολύ σημαντικά για κεντρικές τράπεζες και δεν καλύπτονται ακόμα από αυτή την έκθεση» σημείωσε ο Μπενουά Κερέ που είναι επικεφαλής της επιτροπής της BIS που εξετάζει τα ψηφιακά νομίσματα. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα εξέφρασε το «προαίσθημά» της πως η Τράπεζα θα μπορεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.