Φώτο: Shutterstock

Brexit: Απορρίφθηκε το αίτημα για νέα ψηφοφορία

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον μετά την άρνηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζακ Μπέρκοου, να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία το θέμα της συμφωνίας για το Brexit.

Από μία λεπτή κλωστή κρέμεται η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, μετά και την άρνηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζακ Μπέρκοου, να τεθεί ξανά το ζήτημα σε ψηφοφορία.

Από το Σάββατο οι αναλυτές έλεγαν ότι δύσκολα θα συμβεί κάτι διαφορετικό, αφού ο κανονισμός απαγορεύει ρητά να τεθεί το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία δύο φορές.

Παρά το γεγονός αυτό πάντως, οι βουλευτές του Τζόνσον κατηγόρησαν τον Μπέρκοου ότι σαμποτάρει τη διαδικασία, με τον ίδιο πάντως να ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα που κατατέθηκε για νέα ψηφοφορία δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τους όρους για περαιτέρω παράταση του Brexit.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δε θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Guardian, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση για την αποχώρησή του από την Ε.Ε. Πάντως, σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στο βρετανικό δίκτυο BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ υποστήριξε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει η νέα συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αμφιβολίες για το αν θα τηρήσει ο Τζόνσον τα χρονοδιαγράμματα για το Brexit

Την πεποίθηση πως δύσκολα ο Τζόνσον θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ εξέφρασε ο ιρλανδός επίτροπος Φιλ Χόγκαν και τόνισε πως το Brexit θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Τζόνσον: Με νόμο θα απαγορεύσει παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit

Τροποποίηση του νομοσχεδίου της συμφωνίας του Brexit ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.