Φώτο: Shutterstock

Νίκη Τζόνσον για το Brexit με απώλειες που οδηγούν σε νέα αβεβαιότητα

Άνοιξε ο δρόμος για την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς η συμφωνία για το Brexit που κατέθεσε στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Υπό το καθεστώς της πίεσης του χρόνου και αφού «πόνταρε τα ρέστα του» ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την έγκριση του νομοσχέδιου της Συμφωνίας Αποχώρησης κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής από το Κοινοβούλιο, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά του νομοσχεδίου για το Brexit, ανοίγοντας το δρόμο για τη ψήφιση του νόμου για το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από τη Βουλή ώστε η αποχώρηση να γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Όμως η Βουλή δεν αποδέχθηκε το σχέδιο για το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός καθώς στη δεύτερη ψηφοφορία, 322 είπαν «όχι» στο χρονοδιάγραμμα έναντι 308 που ψήφισαν «ναι», ανοίγοντας νέο κύκλο αβεβαιότητας για το Brexit.

Μετά το πέρας και της δεύτερης ψηφοφορίας, ο κ. Τζόνσον δήλωσε πως είναι ευχάριστο ότι το κοινοβούλιο αποδέχτηκε τις ευθύνες του και ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης, προσθέτοντας ωστόσο πως τον δυσαρεστεί η καθυστέρηση.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ακόμη μια ήττα για τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν που είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την συμφωνία που θα φέρει ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή και τόνισε πως το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν είχε απαντήσει σε ερώτηση βουλευτή στην γαλλική Εθνοσυνέλευση πως ανέμενε σήμερα την απόφαση της βρετανικής Βουλής για το Brexit και δεν άφηνε περιθώρια για να δοθεί νέα παράταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αμφιβολίες για το αν θα τηρήσει ο Τζόνσον τα χρονοδιαγράμματα για το Brexit

Την πεποίθηση πως δύσκολα ο Τζόνσον θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ εξέφρασε ο ιρλανδός επίτροπος Φιλ Χόγκαν και τόνισε πως το Brexit θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Τζόνσον: Με νόμο θα απαγορεύσει παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit

Τροποποίηση του νομοσχεδίου της συμφωνίας του Brexit ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.