ΓΔ: 873.1 1.12% Τζίρος: 43.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Σηκώνει μανίκια» η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΠΟΕ

Η πρώτη ημέρα της Νγκόζι Οκόντζο-Αουέιλα στο τιμόνι του ΠΟΕ συμπίπτει με τη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του για τη λήψη αποφάσεων, του Γενικού Συμβουλίου.

Η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή στο τιμόνι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η γενική διευθύντρια Νγκόζι Οκόντζο-Αουέιλα, ανέλαβε σημερα τα καθήκοντά της, δίνοντας τέλος σε ένα εξάμηνο κενό εξουσίας στον Οργανισμό.

Ύστερα από μια μακρά εκστρατεία που εκτροχιάστηκε στα τελευταία της στάδια από το βέτο της κυβέρνησης Τραμπ, η 66χρονη Νιγηριανή τοποθετήθηκε τελικά επισήμως στη θέση του επικεφαλής τον περασμένο μήνα, δεσμευόμενη να «ξεχάσουμε τα ειωθότα» στον Οργανισμό που πασχίζει να πετύχει νέες συμφωνίες και του οποίου οι λειτουργίες διαιτησίας έχουν παραλύσει.

«Νιώθω υπέροχα. Έρχομαι σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον κόσμο και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Νιώθω έτοιμη να ξεκινήσουμε» δήλωσε η Οκόντζο-Αουέιλα σε δημοσιογράφο κατά την άφιξή της στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΕ δίπλα στη λίμνη της Γενεύης.

Η πρώτη ημέρα της πρώην υπουργού Οικονομικών και Εξωτερικών στο τιμόνι του ΠΟΕ συμπίπτει με τη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του για τη λήψη αποφάσεων, του Γενικού Συμβουλίου. Τα 164 κράτη-μέλη του θα συζητήσουν θέματα όπως οι κανόνες για το εμπόριο στη διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19, που η Οκόντζο-Αουέιλα έχει χαρακτηρίσει προτεραιότητα.

Στην ατζέντα είναι επίσης η ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της μεγάλης του συνεδρίασης σε επίπεδο υπουργών, που ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα στο Καζακστάν πέρυσι αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Ο προκάτοχός της, ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Αζεβέντο, αποχώρησε από τα καθήκοντά του στις 31 Αυγούστου, έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Καθώς ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού έχει λίγες εκτελεστικές εξουσίες, κάποιοι αναλυτές αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Οκόντζο-Αουέιλα να αναβιώσει τον ΠΟΕ μπροστά σε τόσες πολλές προκλήσεις, όπως οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ο αυξανόμενος προστατευτισμός που εντάθηκε λόγω της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ