ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ΕΚΤ διαθέτει τα μέσα για να «ρίξει» τις αποδόσεις των ομολόγων

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση και του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρός της Λουίς ντε Γκίντος, σε δηλώσεις του σε πορτογαλική εφημερίδα, μετά και τις εκκλήσεις αρκετών μελών του διοικητικού της συμβουλίου να παρέμβει, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των αποδόσεων. 

«Θα πρέπει να δούμε αν αυτή η αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης», επεσήμανε ο κ. ντε Γκίντος μιλώντας στην εφημερίδα «Público». 

Όπως τόνισε «εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα το πράξει, τότε είμαστε απόλυτα έτοιμη να προχωρήσουμε σε αύξηση των προγραμμάτων στήριξης, συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) λόγω της πανδημίας. Έχουμε σαφή περιθώρια ελιγμών αλλά και αρκετά πυρομαχικά».

Αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξει αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για το «μέγεθός» του, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αλλά ο ίδιο θεωρεί ότι η όποια αύξηση το 2021 θα είναι προσωρινή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι κεντρικοί τραπεζίτες «ξορκίζουν» το φάντασμα του πληθωρισμού

Στην εγχώρια αγορά μετά την επιτυχή επανέκδοση των 30ετών και 5ετών ομολόγων, από τα οποία το Δημόσιο συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ -με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί από τις αρχές του έτους στα 14 δισ. ευρω- επικρατεί σχετική ηρεμία.