ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ΕΚΤ διαθέτει τα μέσα για να «ρίξει» τις αποδόσεις των ομολόγων

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση και του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρός της Λουίς ντε Γκίντος, σε δηλώσεις του σε πορτογαλική εφημερίδα, μετά και τις εκκλήσεις αρκετών μελών του διοικητικού της συμβουλίου να παρέμβει, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των αποδόσεων. 

«Θα πρέπει να δούμε αν αυτή η αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης», επεσήμανε ο κ. ντε Γκίντος μιλώντας στην εφημερίδα «Público». 

Όπως τόνισε «εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα το πράξει, τότε είμαστε απόλυτα έτοιμη να προχωρήσουμε σε αύξηση των προγραμμάτων στήριξης, συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) λόγω της πανδημίας. Έχουμε σαφή περιθώρια ελιγμών αλλά και αρκετά πυρομαχικά».

Αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξει αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για το «μέγεθός» του, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αλλά ο ίδιο θεωρεί ότι η όποια αύξηση το 2021 θα είναι προσωρινή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

SSM: Τι έδειξε ο έλεγχος στα εσωτερικά υποδείγματα των τραπεζών

Τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 275 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία έτη και διαπιστώθηκαν διαπιστωθούν πάνω από 5.000 αδυναμίες που οι τράπεζες κλήθηκαν να διορθώσουν.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.
lagarde, ekt, ecb
ΔΙΕΘΝΗ

«Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας λέει η Λαγκάρντ

Πάνω από 100 οικονομολόγοι απηύθυναν προχθές Παρασκευή έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ, για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.