ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΠΟΕ: Απογοήτευση για τους περιορισμούς της ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άδεια πριν από εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και ενδέχεται να απορρίπτονται αιτήματα εξαγωγών.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε σήμερα απογοητευμένη από το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άδειες εξαγωγής εμβολίων κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το ευρωπαϊκό μπλοκ σχετικά με αυτό το μέτρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου την παράταση έως τα τέλη Ιουνίου του μηχανισμού που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ως αντίδραση στις ανακοινώσεις των παρασκευάστριων εταιρειών εμβολίων σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις στην ΕΕ.

«Ενώ καταλαβαίνουμε την πολιτική που κάνουν - έχω δηλώσει ανοιχτά ότι είμαι απογοητευμένη, ιδίως για το γεγονός ότι επέκτειναν το μέτρο πέραν του Μαρτίου», δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές πρέπει να είναι προσωρινής διάρκειας.

«Βρίσκομαι σε συνομιλίες μαζί τους για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άδεια πριν από εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και ενδέχεται να απορρίπτονται αιτήματα εξαγωγών εάν οι εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους με την ΕΕ για εφοδιασμό εμβολίων.

Η Νιγηριανή Οκόντζο-Ιουεάλα έχει καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ΠΟΕ την 1η Μαρτίου. Ερωτηθείσα για τη θέση της σχετικά με τις παγωμένες συνομιλίες στον Οργανισμό σχετικά με την παραίτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για φάρμακα κατά της Covid-19, που προτάθηκε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική, απάντησε πως δεν είναι αντίθετη σε αυτό.

Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντικό η παράλληλη επιδίωξη της ενίσχυσης της παραγωγής μέσω άλλων οδών, επειδή οι συνομιλίες «απαιτούν χρόνο».

«Αυτό που πρότεινα είναι ένας τρίτος δρόμος επειδή άνθρωποι πεθαίνουν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των εμποδίων στις εξαγωγές και τη χρήση της υπάρχουσας ικανότητας για αύξηση της παραγωγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υγειονομικός περιορισμός ένας από τους τελευταίους που παρέμεναν ακόμη σε ισχύ στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει στην απόταξη περίπου 8.000 ανθρώπων, 3.717 Πεζοναυτών, 1.816 μελών του στρατού ξηράς και 2.064 του ναυτικού.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο αποτελεσματικά εναντίον της Όμικρον τα ενισχυμένα εμβόλια

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), συνέστησαν την Πέμπτη σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που πληρούν τα κριτήρια (ηλικίας άνω των 12 ετών), να λάβουν ένα ενισχυτικό εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον για την ενίσχυση της άμυνας τους.