ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Boyko Borissov, Prime Minister of Bulgaria, Μπόικο Μπορίσοφ, Βουλγαρία
Φωτο: Shutterstock

Βουλγαρία: Το GERB του Μπορίσοφ στην πρώτη θέση στα exit poll

Τη μεγάλη έκπληξη κάνει το κόμμα διαμαρτυρίας «Υπάρχει τέτοιος λαός» του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού για τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση, το οποίο δίνει μάχη με τους Σοσιαλιστές για τη δεύτερη θέση.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,7%, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας Alpha Research.

Το ινστιτούτο Gallup, στο δικό του έξιτ πολ, δίνει ποσοστό 25% στο GERB, το οποίο, εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο και ο Μπορίσοφ θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ωστόσο, τη μεγάλη έκπληξη φαίνεται ότι κάνει το κόμμα διαμαρτυρίας «Υπάρχει τέτοιος λαός» του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού για τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση, το οποίο δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές για τη δεύτερη θέση. Το έξιτ πολ του Gallup του δίνει ποσοστό 17,1%, μπροστά από τους Σοσιαλιστές, ενώ εκείνο της Alpha Research φέρνει τον Τριφόνοφ τρίτο, με ποσοστό 15,2% και τους Σοσιαλιστές δεύτερους, με 17,6%.

Ο Τριφόνοφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά, είτε με το GERB είτε με τους Σοσιαλιστές.

Συνολικά επτά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 4% και θα εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργάνη πλήκτρο πληροφορικής
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: 16.000 νέες προσλήψεις τον Οκτώβριο, η ανεργία στο 5,15%

Σταθερή παρέμεινε η αγορά εργασίας τον Οκτώβριο 2025 με την ανεργία στο 5,15%. Βοηθήθηκαν 15.916 άτομα να βρουν εργασία, ενώ 3.507 ευάλωτοι πολίτες απασχολήθηκαν μέσω προγραμμάτων του ΕΚΤ+ και του Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.
Όρος Άθως στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η βουλγαρική πρεσβεία στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση για το Άγιο Όρος

Από 20 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί την έκθεση «Το Άγιο Όρος σε Σχέδια και Φωτογραφίες» των Αντρέι Γιάνεφ και Μίροσλαβ Ντάσεφ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σημαία Βουλγαρίας φρούριο
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 2,25% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες της Βουλγαρίας το 2026

Στα 2,708 δισ. ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός Άμυνας της Βολυγαρίας για το 2026, με αυξημένες δαπάνες προσωπικού και προκλήσεις στις επενδύσεις, λόγω υστέρησης συμβάσεων και μεταφοράς πληρωμών F-16.
Ανεφοδιασμός καυσίμων αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια εξασφάλισε αναστολή βρετανικών κυρώσεων στη Lukoil, αναμένει ΗΠΑ

Η Βρετανία ανέστειλε προσωρινά κυρώσεις για το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία, επιτρέποντας τη συνέχιση συνεργασίας με εταιρείες και τράπεζες, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά ρωσικών πετρελαϊκών.
Θερμοκήπια αγροτικής καλλιέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βιολογικές φάρμες στη Βουλγαρία αυξήθηκαν πάνω από 20% σε έναν χρόνο

Η Βουλγαρία σημείωσε πάνω από 20% αύξηση στους βιολογικούς παραγωγούς τα δύο τελευταία χρόνια, με άνοδο και στα πιστοποιημένα εδάφη και ζώα. Το 4% των αγροτικών εκτάσεων είναι πλέον βιολογικά πιστοποιημένο.