ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί τα hedge funds στηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον

Ο φόβος για τον Τζέρεμι Κόρμπιν κάνει τα hedge funds να συνασπίζονται για να στηρίξουν τον Τζόνσον, δημιουργώντας ερωτήματα για τη σχέση του με όσους θα είχαν να κερδίσουν από ένα σκληρό Brexit.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Μπόρις Τζόνσον κατεβαίνει στην προεκλογική μάχη γνωρίζοντας οτι μπορεί να υπολογίζει σε κάποιους πολύ δυνατούς υποστηρικτές: στα hedge funds. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ο βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να συγκεντρώσει 400 χιλιάδες λίρες για την προεκλογική του καμπάνια, προερχόμενα από στελέχη hedge funds, επενδυτές και τραπεζίτες – που αποτελούν και τους μισούς από τους δωρητές στην καμπάνια του.

Η στήριξη τους προς τον Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει πολλούς να μιλούν για μία ανίερη συμμαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και σ' εκείνους που θα είχαν να επωφεληθούν από ένα σκληρό Brexit. Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι ο Τζόνσον προσπαθεί να βοηθήσει τους φίλους του στα hedge funds να βγουν κερδισμένοι από τις αγορές, τα ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ του κόμματός του και των κερδοσκόπων είναι πιθανό να ενταθούν με την επίσημη έναρξη αυτή την εβδομάδα της γενικής προεκλογικής εκστρατείας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το Συντηρητικό Κόμμα συγκέντρωσε από δωρητές του City τις 500.000 λίρες σε μόλις πέντε πρώτες εβδομάδες αφού η Μέι, ανακοίνωσε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικοί ακόμα πειστικοί λόγοι γιατί Τζόνσον και hadge funds πηγαίνουν πακέτο.

Το οτι τα hedge funds θα το φτάσουν στα άκρα για να βγουν κερδισμένα από τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει το Brexit είναι αδιαμφισβήτητο. Πέρσι το Bloomberg ανέφερε στο πως οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι πλήρωσαν για κρυφές δημοσκοπήσεις που ήρθαν στα χέρια τους κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που προμηθεύτηκαν με στοιχεία για τις μελλοντικές κινήσεις της αγοράς πριν δημοσιευτούν.

Σύμφωνα όμως με τους traders για να βγεις κερδισμένος από την παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Βρετανία, έχει πολλές περισσότερες μεταβλητές που ξεπερνούν τον κυβερνητικό έλεγχο και είναι ένα παιχνίδι με μεγάλο ρίσκο. Απόδειξη πως το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στην στερλίνα μεταβάλλεται συνεχώς εξαιτίας των εξελίξεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, ενώ το σχέδιο του Τζόνσον για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου απέτυχε.

Σύμφωνα με τον υποστηρικτή του Brexit, Κρίσπιν Οντει της Odey Asset Management, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στηρίζουν τον Τζονσον για λόγους πολιτικής και όχι οικονομικούς. «Θέλουμε μικρότερο κράτος» σημειώνει ο Όντει που έχει πραγματοποιήσει δωρεές και εράνους για τον Μπόρις Τζόνσον, τους Συντηρητικούς ακόμα και για το ευρωφοβικό κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Όπως σημειώνει: «Μεγάλωσα σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο που δεν διεπόταν από κανονισμούς, όπως η Ευρώπη και όλοι ερχόντουσαν για να εργαστούν στο Λονδίνο επειδή η φορολογία ήταν χαμηλή και προσέλκυε κόσμο για να εργαστεί. Η αυτορύθμιση είναι πολύ καλύτερη και πρόκειται να επιστρέψουμε σε αυτή».

Ο Τζον Μουνιχαν που δώρισε 100 χιλιάδες λίρες στην εκστρατεία του Τζόνσον, δηλώνει πως η όλη ιδέα πως τα hedge funds στηρίζουν δυσανάλογα το Brexit είναι λανθασμένη. «Δεν έχει να κάνει με τα hedge funds, το City ή οτιδήποτε άλλο. Δείτε την λίστα με όσους υποστηρίζουν την Έξοδο και θα δείτε πως είμαστε εκείνοι που πραγματικά έκτισαν κάτι και πήραν ρίσκα για να δημιουργηθούν δουλειές και πλούτος, οι άνθρωποι που πραγματικά μεγάλωσαν την οικονομία».

Μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του Τζόνσον είναι μακροχρόνιοι υποστηρικτές των Συντηρητικών ή αποστατούντες από το ευρωφοβικό UKIP. Για όλους εκείνους όμως που δεν ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να χτίσουν σχέσεις με τον επερχόμενο πρωθυπουργό όλα αυτά δείχνουν περιττά, γιατί υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος παράγοντας που τους καθοδηγεί, και αυτός είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευτεί πως θα αυξήσει τους φόρους στα κέρδη κεφαλαίων, στις επιχειρήσεις και στο κορυφαίο 4-5% των υψηλών εισοδημάτων. Θέλει επίσης να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να παραχωρήσουν το 10% των μετοχών τους στους εργαζομένους και να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία. Ο Κόρμπιν επίσης έχει ξεχωρίσει ήδη αρκετούς πολυεκατομμυριούχους στην δημοσία κριτική του, συμπεριλαμβανομένου και του Όντει.

Αντιμέτωποι με την πιθανότητα μιας κυβέρνησης Εργατικών δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη πως οι διαχειριστές κεφαλαίων βάζουν το χέρι βαθειά μέσα στην τσέπη για να στηρίξουν την προεκλογική καμπάνια των Συντηρητικών. Όπως ανέφερε εξάλλου και ένας σύμβουλος του Τζόνσον: «Ο Κόρμπιν είναι ένας φανταστικός στρατολογητής για συγκέντρωση χρημάτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Brexit
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπ. Τζόνσον δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία αλλά μπορεί να το αποδεχθεί

Με τη μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου να πλησιάζει, ο Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν χθες, Σάββατο, «να εργασθούν εντατικά» για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.