ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση πωλήσεων 75% για την H&M, μόνο 140 καταστήματα κλειστά

Η Η&Μ έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων της ανά τον κόσμο κατά 350 σημεία, σε σύνολο 5.000 σημείων, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των ηλεκτρονικών της πωλήσεων κατά 40%.

Βελτιωμένες πωλήσεις παρά τους περιορισμούς που η πανδημία επέβαλε κατέγραψε η σουηδική αλυσίδα ένδυσης Η&Μ, κατά το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ενώ σε θετικό έδαφος παραμένουν τα μεγέθη της και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο όμιλος, οι πωλήσεις  αυξήθηκαν κατά 75% το τρίμηνο από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 31 Μαΐου 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αγγίζοντας τα 46,5 δισ σουηδικές κορώνες, έναντι 28,6 δισ την περσινή περίοδο. 

Η μεταβολή αποδίδεται στη σταδιακή άρση των περιορισμών λειτουργίας των καταστημάτων παγκοσμίως, αλλά και στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, στην αρχή του τριμήνου, περί τα 1.300 καταστήματα της αλυσίδας Η&Μ παρέμεναν κλειστά παγκοσμίως, ενώ κι όσα λειτουργούσαν δεσμεύονταν από αυστηρούς κανονισμούς για τον περιορισμό της πανδημίας. Στις πολύ σημαντικές δε αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά σχεδόν καθόλη την διάρκεια του τριμήνου. Πλέον ωστόσο, στο τέλος του τρίτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης, μόλις 140 καταστήματα παγκοσμίως παρέμενα κλειστά λόγω περιοριστικών μέτρων. Έτσι, το διάστημα μεταξύ 1 και 13 Ιουνίου 2021, οι πωλήσεις της Η&Μ ενισχύθηκαν κατα 35% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ παρουσιάζουν και αύξηση κατά 2% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. 

Ο σουηδικός όμιλος παραμένει αντιμέτωπος ωστόσο με αντίξοες συνθήκες, με το σύνολο των κλειστών καταστημάτων -λόγω περιορισμών- να αυξάνεται σε 180 στις 13 Ιουνίου, καθώς μόνο στην Μαλαισία επανήλθαν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να κλείσουν και τα 50 καταστήματα Η&Μ που λειτουργούν στην χώρα. Στην προσπάθεια του να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη αλλά και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που η πανδημία δημιουργεί για το λιανεμπόριο,η Η&Μ προχωρά στον οριστικό τερματισμό της λειτουργίας πολλών καταστημάτων της ανά τον κόσμο, συναντώντας πολλές αντιδράσεις. 

Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ισπανική αγορά, στην οποία προβλεπόταν το οριστικό κλείσιμο 30 σημείων και η απόλυση 1.000 υπαλλήλων -οι οποίοι βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας με την υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης. Ο σουηδικός όμιλος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μετά από έντονες διαμαρτυρίες και επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, προχωρώντας τελικώς στο κλείσιμο μόλις 3 καταστημάτων και την απόλυση 349 υπαλλήλων. Σημειώνεται ότι η Η&Μ έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων της ανά τον κόσμο κατά 350 σημεία, σε σύνολο 5.000 σημείων, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των ηλεκτρονικών της πωλήσεων κατά 40% μέσα στο 2020 αλλά και την κάθετη πτώση των κερδών της το ίδιο διάστημα. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δυναμική ανάκαμψη μετά την κρίση για τον τομέα της κλωστο- ϋφαντουργίας

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), οι πωλήσεις στην κλωστοϋφαντουργία ενισχύθηκαν 17,1% στο α' εξάμηνο του 2021, ενώ στην ένδυση η άνοδος έφθασε το 7,3%.
ΔΙΕΘΝΗ

JYSK: Ανάπτυξη με οκτώ νέα καταστήματα, έφτασε ήδη στο break-even

Επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα η δανέζικη εταιρεία επίπλων και δίνει έμφαση στα νησιά. Σημαντική αύξηση τζίρου στη χρήση που έληξε τον Αύγουστο, ενώ μέσα σε μια πενταετία λειτουργίας εξαλείφθηκαν οι ζημιές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων επανέφερε την H&M στην κερδοφορία

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του εννεαμήνου υπήρξαν περίοδοι όπου 1.800 καταστήματα του ομίλου σε όλο τον κόσμο παρέμειναν κλειστά, οι πωλήσεις της H&M ενισχύθηκαν κατά 13% στις 142,1 δισ. σουηδικές κορώνες. Σε ποιες αγορές στοχεύει η εταιρεία.