ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο... τυφώνας του Brexit απειλεί το εμπόριο στην Βρετανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία να γίνεται ορατός, τα «λουκέτα» καταστημάτων αυξάνονται ανησυχητικά, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

Καθώς η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ, οι επιπτώσεις από την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας είναι ήδη αισθητές στον εμπορικό κόσμο. 

Σύμφωνα με στοιχεία της PriceWaterhouseCoopers, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους τα λουκέτα των εμπορικών καταστημάτων έφθασαν τα 16 την ημέρα κατά μέσο όρο, αριθμός ρεκόρ. Συνολικά 1.634 καταστήματα άνοιξαν έναντι 2.868 καταστημάτων που έκλεισαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, στοιχείο που σύμφωνα με τους αναλυτές εξηγείται εν μέρει και από την πιθανή αναπροσαρμογή των επιχειρηματιών στις διαρκώς μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το 57% των εμπόρων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της Global-e και της Censuswide δηλώνουν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα «σκληρό Brexit», φοβούμενοι μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αυξημένη δυσκολία στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων, στοιχεία που για το 43% των ερωτηθέντων θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών. 

Ήδη, αναλυτές εκτιμούν ότι τα εισαγόμενα από την ΕΕ ενδύματα ενδέχεται να επιβαρυνθούν κατά 11,5% ενώ στο 5% περίπου υπολογίζεται η επιβάρυνση στα υποδήματα, εξαιτίας των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των Βρετανικών εισαγωγών ενδυμάτων και περισσότερο από το 50% των υποδημάτων προέρχονται από την ΕΕ, κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Περαιτέρω, το 52% των λιανεμπόρων διαβλέπει επιπλοκές στην λειτουργία των επιχειρήσεών τους εξαιτίας νομισματικών διακυμάνσεων, το 38% αναμένει μείωση πωλήσεων προς τον Ευρωπαϊκό Οκονομικό Χώρο, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι πιθανή μετάθεση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και τον τζίρο της περιόδου των Χριστουγέννων.

Πιο ενθαρρυντικές είναι οι απαντήσεις των εμπόρων που διατηρούν ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς 3 στους 5 θεωρούν ότι οι πωλήσεις τους κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου θα ανθίσουν ακόμη και μετά το Brexit, έστω κι αν καταστούν μία ελαφρώς πιο περίπλοκη διαδικασία εξαιτίας της πιθανής επιβολής δασμών. 

Αντιθέτως, δυσμενέστερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τον κλάδο των Βρετανικών πολυτελών αγαθών, με δεδομένο ότι περί το 80% αυτών εξάγεται –κυρίως προς την ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα της Frontier Economics που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των 250 μελών της ένωσης εμπόρων Walpole, ποσοστό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 20% των συνολικών ετήσιων εξαγωγών της Βρετανίας μπορεί να χαθεί σε περίπτωση εξόδου της χώρας χωρίς συμφωνία. Το ποοστό αυτό μεταφράζεται σε μείωση κατά 6 δισ. στερλίνες ετησίως σε ό,τι αφορά τις βρετανικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 800 εκατ. στερλίνες σε ετήσιες εξαγωγές προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. 

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μελών της Walpole συγκαταλέγονται τα πολυκαταστήματα Harrod’s, το διαδικτυακό κατάστημα Νet-a-Porter καθώς και οίκοι μόδας όπως Burberry, Bentley, Dunhill και Alexander McQueen.  Με αξία που ξεπερνά τα 48 δισ. στερλίνες, ο βρετανικός κλάδος πολυτελών αγαθών αυξήθηκε κατά 49% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απασχολώντας συνολικά 160.000 άτομα και συνεισφέροντας άνω των 7 δισ. στα έσοδα του κράτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Χ. Θεοχάρη και Μ. Βαρβιτσιώτη για Brexit και Ρώσους τουρίστες

Μέτρα, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κίνηση Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, σε ενδεχόμενο Brexit, συζήτησαν σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού, ο υπουργός  Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit απ' ότι υπολόγιζαν

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι "λιγότερο σοβαρές" απ' όσο είχε προβλέψει πέρσι.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς θα επηρεάσει το Brexit τα δίδακτρα των σπουδαστών στα πανεπιστήμια

Με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να συνεχίζονται και η ένταση να αυξάνεται στη Βρετανία, παράλληλα αυξάνεται και η αγωνία των φοιτητών που σπουδάζουν ή αναμένεται να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το ύψος των διδάκτρων.
Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
textiles-klostes-sevk
ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης

Καταγράφεται μείωση των εισαγωγών, των εξαγωγών αλλά και της παραγωγής σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία, το πρώτο εξάμηνο φέτος, συνέπεια της μείωσης της ζήτησης. Βελτίωση αναμένεται από το δεύτερο 6μηνο του 2024.