ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Covid-19, Pistopoitiko, Digital Certificate
Φωτο: Shutterstock

Γαλλία: Υγειονομικό πιστοποιητικό και από μισθωτούς που εξυπηρετούν κοινό

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν την εγκυρότητα των υγειονομικών πιστοποιητικών του προσωπικού τους που έρχεται σε επαφή με το κοινό.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό περνάει σήμερα από ένα νέο ορόσημο στη Γαλλία: επιβλήθηκε στο δημόσιο αυτό το καλοκαίρι και είναι πλέον υποχρεωτικό για την εργασία 1,8 εκατομμυρίου μισθωτών στα εστιατόρια, τους κινηματογράφους, τα μουσεία ή ακόμη τα τρένα μεγάλων αποστάσεων.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν την εγκυρότητα των υγειονομικών πιστοποιητικών του προσωπικού τους που έρχεται σε επαφή με το κοινό, καθώς και των εθελοντών που παρεμβαίνουν σε όλους «τους χώρους, τα ιδρύματα, τις υπηρεσίες ή τις εκδηλώσεις» που αναφέρονται από το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερα τα μπαρ, τα θέατρα, τα διεθνή λεωφορεία ή αεροπλάνα, τα πάρκα ψυχαγωγίας, τους ζωολογικούς κήπους, τις εκθέσεις και τα πανηγύρια και ορισμένα εκλογικά κέντρα.

Σήμερα το πρωί, μια ουρά υπήρχε μπροστά από ένα φαρμακείο του 6ου δημοτικού διαμερίσματος της Λιόν, όπου πολυάριθμοι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι είχαν πάει για να κάνουν τεστ. Είναι «υποχρεωτικό να έρχομαι κάθε τρεις ημέρες, διαφορετικά δεν μπορώ να πάω στη δουλειά μου», λέει ο Νοέ Ρονά, ένας 22χρονος θυρωρός. Το πιστοποιητικό αφορά όσους έχουν κάνει πλήρη εμβολιασμό, έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ που έχει γίνει πριν από λιγότερο από 72 ώρες ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από την Covid-19.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε «μια εβδομάδα ευελιξίας» πριν τεθούν σε εφαρμογή ενδεχόμενες «κυρώσεις», οι οποίες μπορούν να φθάσουν μέχρι το κλείσιμο ενός καταστήματος. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, οι μισθωτοί που δεν θα διαθέτουν αυτό το υγειονομικό πιστοποιητικό, θα μπορούν να πάρουν άδεια, να τηλεργάζονται, να μετατεθούν σε μια θέση που δεν απαιτεί το πιστοποιητικό αυτό ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών.

«Αν μετά από εβδομάδες» ορισμένοι υπάλληλοι «εξακολουθούν να μην έχουν υγειονομικό πιστοποιητικό», η επιχείρηση «θα περάσει σ' ένα σύστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας», κάτι που είναι «βαριά απόφαση», υπογράμμισε ο Μπενουά Σερ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Ανθρώπινων Πόρων (ANDRH) στο Franceinfo. Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Υγείας, περισσότεροι από 48 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (71,8% του συνολικού πληθυσμού) και περισσότεροι από 43,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ενώ εγκρίνεται από μια σαφή πλειονότητα Γάλλων (64% έως 77% ανάλογα με το χώρο για τον οποίο απαιτείται, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση), το υγειονομικό πιστοποιητικό αμφισβητείται ωστόσο από μια μειονότητα, η οποία διαδηλώνει κάθε Σάββατο εδώ και μερικές εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Το περασμένο Σάββατο περίπου 160.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε 222 πορείες που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, 14.500 από τους οποίους στο Παρίσι. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή ήταν μειωμένη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων την περίοδο των Χριστουγέννων, λέγοντας ότι «θα πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί με τέτοια θέματα».
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι πυροσβέστες συμμετείχαν μαζικά και ξεχώριζαν από τα μπλουζάκια τους που έφεραν επάνω την ονομασία του σταθμού τους ή τα ονόματα συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.