ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Apple: Περιορίζει τον έλεγχο της στις in-app αγορές με δικαστική απόφαση

«Η Apple "κέρδισε" αφού δεν χαρακτηρίστηκε μονοπώλιο, αλλά η Epic "κέρδισε" το δικαίωμα να κατευθύνει τους παίκτες στο Epic Store, το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα, ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής. Σε τελική ανάλυση: η Epic κέρδισε» σχολίασε ο αναλυτής Μάικλ Πάστερ.

Η εταιρεία Apple δεν μπορεί να επιβάλει στους παρόχους εφαρμογών να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών για τα app τους, και κατά συνέπεια να της καταβάλουν προμήθεια, έκρινε σήμερα η δικαστής που είχε αναλάβει να εξετάσει τη διαμάχη του αμερικανικού κολοσσού με την Epic Games, σε μια απόφαση που θα μπορούσε να επανακαθορίσει την οικονομία του τομέα αυτού. Η δικαστής δεν δικαίωσε πάντως την εταιρεία του παιχνιδιού Fortnite, η οποία ισχυριζόταν ότι η Apple ασκούσε παράνομο μονοπώλιο.

«Η Apple δεν διαθέτει μονοπώλιο στην αγορά των συναλλαγών στον τομέα των παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα» αποφάνθηκε η δικαστής Ιβόν Ρότζερς. Όμως η στάση της Apple στρεβλώνει τον ανταγωνισμό ότι εμποδίζει τους κατασκευαστές εφαρμογών να ανακατευθύνουν τους καταναλωτές σε δικές τους ιστοσελίδες και σε δικούς τους τρόπους πληρωμής, σημείωσε.

Η Epic Games, όπως και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, κατηγορεί την Apple ότι καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά αποσπώντας πολύ υψηλές προμήθειες από τα χρήματα που πληρώνουν οι πελάτες της, αφού τους επέβαλε να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το App Store. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και έναν χρόνο, όταν η Epic έσπασε το συμβόλαιό της με την Apple. Το παιχνίδι Fortnite παρείχε στους παίκτες ένα μέσο για να παρακάμπτουν το σύστημα πληρωμής του App Store και επομένως να αποφεύγουν την αυτόματη χρέωση προμήθειας ύψους 30% σε όλες τις αγορές τους.

«Η Apple "κέρδισε" αφού δεν χαρακτηρίστηκε μονοπώλιο, αλλά η Epic "κέρδισε" το δικαίωμα να κατευθύνει τους παίκτες στο Epic Store (σ.σ. το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα) ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής. Σε τελική ανάλυση: η Epic κέρδισε» σχολίασε ο αναλυτής Μάικλ Πάστερ.

Γύρω στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή της Apple υποχωρούσε κατά 2,8%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις και επεισόδια στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Apple στην Κίνα

Η Apple είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι το lockdown στο εργοστάσιο της Foxconn «επηρέασε προσωρινά» την παραγωγή των τηλεφώνων iPhone, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα ενόψει της περιόδου των χριστουγεννιάτικων γιορτών.
ΔΙΕΘΝΗ

Apple: Προβλέπει ταχύτερη αύξηση των πωλήσεων και μεγάλη ζήτηση iPhone

Οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους αυξήθηκαν κατά 3% στα 40,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Γουόλ Στριτ να έχει προετοιμαστεί για μία μείωση 3%.