ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
cryptocurrency-blockchain
Φώτο: Shutterstock

Η Νιγηρία παρουσιάζει μια ψηφιακή εκδοχή του νομίσματός της, το eNaira

Οι Νιγηριανοί θα μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή eNaira και να τροφοδοτούν τα κινητά πορτοφόλια τους χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η Νιγηρία θα αποκαλύψει αύριο Δευτέρα μια ψηφιακή μορφή του νομίσματός της, το eNaira, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα.

«Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας, γνωστό με το όνομα eNaira τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, στο προεδρικό μέγαρο», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Το ψηφιακό αυτό νόμισμα «θα ενεργοποιηθεί» την ίδια ημέρα, διευκρίνισε.

Οι Νιγηριανοί θα μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή eNaira και να τροφοδοτούν τα κινητά πορτοφόλια τους χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Με την κυκλοφορία του ψηφιακού νομίσματος, η Νιγηρία, πρώτη οικονομία της Αφρικής σε σχέση με το ΑΕΠ και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ηπείρου (με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους), θεωρείται πρωτοπόρα στην ήπειρο, στο πλευρό της Γκάνας που δοκιμάζει από τον Σεπτέμβριο το e-Cedi, ως ένα νέο μέσο συναλλαγών.

Το ψηφιακό νόμισμα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί επίσημα την 1η Οκτωβρίου, όμως η Κεντρική Τράπεζα ανέβαλε το ντεμπούτο του, επικαλούμενη τους εορτασμούς για την επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως στη Νιγηρία, που κατατάχθηκε το 2020 ως η τρίτη χρήστρια εικονικών νομισμάτων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε μία έρευνα της Statista.

Με τα κρυπτονομίσματα, οι Νιγηριανοί προσπαθούν κυρίως να αποφύγουν τη συνεχή υποτίμηση του νάιρα τα τελευταία χρόνια.

Εδώ και κάποια χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας διατυπώνει ανησυχίες για τον αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων στην οικονομία της, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Ενέδρα στο Μπόρνο με εννέα νεκρούς στρατιώτες

Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά όταν οχηματοπομπή δέχθηκε επίθεση από τζιχαντιστές με νάρκη και πυρά στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 26 νεκροί στη Νιγηρία από ανατροπή σκάφους

Τουλάχιστον 26 νεκροί και 14 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός ανατροπής λέμβου σε ποταμό στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με τις αρχές. Το σκάφος μετέφερε αγρότες και ψαράδες, ενώ οι έρευνες και οι διασώσεις συνεχίζονται.
Έλισον-Oracle
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Οι πρωταγωνιστές του άλματος των 2,2 τρισ. από τους 500 πλουσιότερους

Οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου πρόσθεσαν 2,2 τρισ. δολάρια το 2025 στις περιουσίες που φτάνουν συνολικά τα 12 τρισ. δολάρια. Πώς επηρέασε ο Τραμπ τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και πόσα έβγαλε η οικογένειά του.
Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Παναθηναϊκός: Ο Ντέσερς απουσίασε λόγω τραυματισμού στο Νιγηρία-Ουγκάντα

Η Νιγηρία κέρδισε 3-1 την Ουγκάντα, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στο γκρουπ της στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ο Σίριλ Ντέσερς του Παναθηναϊκού έμεινε εκτός λόγω μυϊκού τραυματισμού, χωρίς όμως να υπάρχει ανησυχία.