ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Alibaba: Έως 12,9 δισεκ. δολ. από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Η Alibaba μπορεί να αντλήσει έως 12,9 δισεκ. δολάρια από την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ο κολοσσός του κινεζικού διαδικτυακού εμπορίου Alibaba Group θα αντλήσει έως 12,9 δισεκ. δολάρια σε μια εισαγωγή-ορόσημο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στην ασιατική μητρόπολη εδώ και εννέα χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για το Χονγκ Κονγκ ύστερα από πέντε και πλέον μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την πρόσφατη υποχώρηση της οικονομίας του σε ύφεση, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Η Alibaba ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι μετοχές της τιμολογήθηκαν στα 176 δολάρια Χονγκ Κονγκ (22,49 δολάρια) έκαστη. Αυτό σημαίνει ότι η Alibaba θα αντλήσει τουλάχιστον 88 δισεκ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (11,3 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) – ένα ποσό με ιδιαίτερο συμβολισμό διότι ο αριθμός 8 συνδέεται με την ευημερία και την καλοτυχία στην κινεζική κουλτούρα. Η Alibaba επέλεξε τον κωδικό 9988 για τις μετοχές της, που για τους Κινέζους συνδυάζει δύο από τους πιο τυχερούς αριθμούς, οι οποίοι μαζί συμβολίζουν την μακρόχρονη ευημερία. Το συνολικό ποσό μπορεί να φθάσει τα 12,9 δισεκ. δολάρια εάν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης (‘greenshoe’ option). Η μετοχή της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες στα 185,25 δολάρια.

Η εισαγωγή των μετοχών της Alibaba έχει ιδιαίτερη σημασία για το Χονγκ Κονγκ καθώς η εταιρία επέλεξε τη Νέα Υόρκη έναντι της πρώην βρετανικής αποικίας για την αρχική δημόσια προσφορά το 2013 καθώς το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο δεν δεχόταν την ασυνήθιστη διοικητική της δομή. Η απόφαση είχε τελικά αποτέλεσμα το Χονγκ Κονγκ να αλλάξει τους σχετικούς κανονισμούς πέρυσι προκειμένου να επιτραπεί στην Alibaba να εισάγει τις μετοχές και στο χρηματιστήριο της ασιατικής μητρόπολης.

Τραπεζίτες ελπίζουν ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και άλλοι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί που είναι εισηγμένοι στις ΗΠΑ. Η τελετή για την εισαγωγών των μετοχών της Alibaba θα πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την επόμενη Τρίτη και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεδομένων των διαδηλώσεων που συνεχίζονται στην πόλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alibaba, kina, tzak ma
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο 2,8 δισ. δολ. στην Alibaba για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Ο όμιλος Alibaba κατηγορείται ότι αξιώνει την αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα του, αποφεύγοντας αντίπαλους ιστότοπους του διαδικτυακού εμπορίου.
alibaba, kina, tzak ma
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 37% στα τριμηνιαία έσοδα της Alibaba στα 34,24 δισ. δολ.

Οι πωλήσεις της Alibaba στην Ημέρα των Εργένηδων (Singles Day) τον Νοέμβριο, τη μεγαλύτερη εκδήλωση διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως που ξεπερνά σε τζίρο τις αμερικανικές Black Friday και Cyber Monday, ανήλθαν συνολικά σε 74 δισεκ. δολάρια.