ΓΔ: 953.87 0.23% Τζίρος: 24.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:25:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ερντογάν: H Τουρκία θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα

«Τα επιτόκια αυτά θα υποχωρήσουν. Δεν θα αφήσουμε τα υψηλά επιτόκια να τσακίσουν τον λαό μας» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, αποφασισμένος να συνεχίσει τη νέα οικονομική πολιτική.

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα έδωσε πάλι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι όσοι βλέπουν τα υψηλά επιτόκια ως το «μέλλον του έθνους μας διακατέχονται από αίσθημα επίκτητης αδυναμίας».

«Τα επιτόκια αυτά θα υποχωρήσουν. Δεν θα αφήσουμε τα υψηλά επιτόκια να τσακίσουν τον λαό μας» επεσήμανε σύμφωνα με την Daily Sabah. O Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει τη νέα οικονομική της πολιτική, η οποία δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή, την απασχόληση και στη δημιουργία πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει να βυθίζεται σε ιστορικό χαμηλό, και τη χώρα να βιώνει μια σκληρή οικονομική κρίση, η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να ακολουθήσει την πολιτική μείωσης επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι  «οι επιθέσεις χειραγώγησης της λίρας» δεν θα έχουν μακροχρόνια επίπτωση. «Μετά το 2013, κάθε φορά που επιχειρήσαμε να εφαρμόσουμε την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, δεχθήκαμε ισχυρή αντιπαράθεση. Αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε», αναφέρει ανάρτησή του στο Twitter.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει ήδη το 45% της αξίας της φέτος, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 26% από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημειώνει στο Twitter πως «πρέπει να αξιολογήσουμε την οικονομία της Τουρκίας από ένα μεγαλύτερο παράθυρο αντί για την στενή προοπτική που λαμβάνει υπ’ όψιν ως βάση μόνο τη συναλλαγματική ισοτιμία», και τόνισε ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, δεν υπάρχει ζήτημα με το να παραμείνει χαμηλότερο του πληθωρισμού το επιτόκιο».

Παράλληλα ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων θα τονώσει την οικονομία και θα ενισχύσει την απασχόληση και τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πρόσθεσε ότι τα έσοδα που προέρχονται από τα χαμηλά επιτόκια θα κατευθυνθούν προς βασικές εισαγωγές όπως ενέργεια και πρώτες ύλες.

Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως «οι επιθέσεις χειραγώγησης που εξαπολύονται στην τουρκική λίρα για την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα βλάψουν σοβαρά την οικονομία μας», και δείχνει εμπιστοσύνη στη τουρκική οικονομία σημειώνοντας πως «αν και υπάρχουν αναταράξεις στην πραγματική οικονομία με την τελευταία επίθεση στη συναλλαγματική ισοτιμία, η οικονομία μας διατηρεί τη δύναμή της».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία, αυξάνεται η λαϊκή οργή κατά Ερντογάν

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».