ΓΔ: 1062.81 -0.15% Τζίρος: 24.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
Φωτο: Shutterstock

Moderna: Θα χρειαστούν νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσουν την «Όμικρον»

Ο επικεφαλής της Moderna, Στέφεν Μπάντσελ, υποστήριξε ότι οι επιστήμονες τείνουν στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι ικανά να «πολεμήσουν» τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

Δυσάρεστα μηνύματα για την εξέλιξη της πανδημίας επεφύλασσε ο επικεφαλής της Moderna, Στέφεν Μπάντσελ, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», καθώς υποστήριξε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον» μπορεί να καταστήσει «άχρηστα» τα υπάρχοντα εμβόλια και να χρειαστεί η παραγωγή νέων. 

Προσέθεσε ακόμη ότι οι φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες θα χρειαστούν αρκετούς μήνες προκειμένου να δημιουργήσουν ικανό αριθμό νέων εμβολίων που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την «Όμικρον». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Moderna τα εμβόλια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της «Όμικρον» όπως αυτό που προσφέρουν έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα».

«Δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο επίπεδο προστασίας όπως αυτό που είχαμε με τη «Δέλτα». Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία, αλλά με όσους επιστήμονες έχω μιλήσει το μήνυμά τους είναι ότι η εξέλιξη δεν θα είναι καλή», σημείωσε ο Μπάντσελ στους «Financial Times».

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, από τις εταιρείες Moderna, Pfizer – BioNTech, AstraZeneca και Johnson & Johnson, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου από τις αρχικές μορφές του κορονοϊού, ενώ θεωρούνται, ήδη, λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της «Δέλτα». 

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί το ίδιο επίπεδο ασθένειας με παλαιότερες εκδόσεις του ιού και εάν τελικά τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Πάντως ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, , δήλωσε ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη με ένα εμβόλιο που θα στοχεύει την «Όμικρον» σε 100 ημέρες, εάν χρειαστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moderna, embolio, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον προσφέρει η τρίτη δόση της Moderna

Όπως ανέφερε ο αρχίατρος της Moderna Πόλ Μπάρτον, η ενισχυτική δόση του εμβολίου της εταιρείας 50 μικρογραμμαρίων αυξάνει 37 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με την δόση 100 μικρογραμμαρίων.
Moderna, embolio, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Άδεια χρήσης του εμβολίου της στους 6-11 ετών ζητά η Moderna από τον EMA

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανέφερε πως το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών και πως σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα στην κρίση των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο σύντομα.
Moderna, embolio, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκρίθηκε από τον EMA η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Moderna

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού μελετήθηκαν τα δεδομένα που δείχνουν ότι η τρίτη δόση του Spikevax, χορηγούμενη 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οδήγησε στην αύξηση των αντισωμάτων στους ενήλικες, τα επίπεδα αντισωμάτων των οποίων έφθιναν.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Pfizer-Moderna: Η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με τον χρόνο

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν καταθέσει αιτήματα για διενέργεια τρίτης δόσης. Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται μάλλον διστακτική να εγκρίνει το αίτημα αυτό, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.