ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Γαλλική σημαία Παρίσι
Η γαλλική σημαία κυματίζει στο Παρίσι, μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.

Γαλλία: Τα παιδιά θα μπορούν εύκολα να παίρνουν το επίθετο της μητέρας τους

Ήδη επιτρέπεται στους Γάλλους πολίτες να αλλάξουν το επίθετό τους, αλλά είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία που τους υποχρεώνει να αποδείξουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να το πράξουν.

Η Γαλλία θα καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες να παίρνουν το επίθετο της μητέρας τους από τη στιγμή που ενηλικιώνονται, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορέτι.

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει ένα σχέδιο νόμο που πρότεινε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος LREM Πατρίκ Βινιάλ να επιτρέπεται στα παιδιά όταν γίνονται 18 ετών να αλλάζουν εύκολα το επίθετό τους μέσω μιας απλής διαδικασίας στο τοπικό δημαρχείο.

Οι Γάλλοι πολίτες θα μπορούν να κρατήσουν το επίθετο του πατέρα τους, να πάρουν το επίθετο της μητέρας τους ή και τα δύο επίθετα με όποια σειρά επιθυμούν.

Ήδη επιτρέπεται στους Γάλλους πολίτες να αλλάξουν το επίθετό τους, αλλά είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία που τους υποχρεώνει να αποδείξουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να το πράξουν.

«Κανένας δεν θα πρέπει να αποκαλύπτει στο κράτος τους προσωπικούς λόγους του για την αλλαγή του επιθέτου του», έγραψε στο Twitter ο Ντιπόν-Μορέτι.

Η σχετική ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Elle ο υπουργός είπε ότι η νέα νομοθεσία θα καταστήσει ευκολότερη την αλλαγή επιθέτου για τους πολίτες εκείνους που μεγαλώνουν από ανύπαντρες μητέρες ή από δύο πατέρες ή δύο μητέρες.

«Θα είναι ένας νόμος που θα προωθεί την ισότητα μεταξύ των γονέων και την ελευθερία για όλους τους γάλλους πολίτες», δήλωσε ο ίδιος στο περιοδικό.

Επιπλέον η νομοθεσία θα αποτελεί μια λύση για όσους θέλουν να αλλάξουν το επίθετό τους εξαιτίας τραυματικών εμπειριών τους, όπως αιμομιξία ή βία από τον πατέρα προς την μητέρα ή τα παιδιά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διώκονται πρώην πράκτορες για σχέδιο δολοφονίας κατασκόπου

Τέσσερις Γάλλοι στρατιωτικοί και πράκτορες, καθώς κι ένας πρώην έφεδρος, δικάζονται στο Παρίσι για απόπειρα δολοφονίας μιας συμβούλου επιχειρήσεων, η οποία εσφαλμένα θεωρήθηκε κατάσκοπος. Η DGSE αρνείται κάθε ευθύνη.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καμέλ Νταούντ καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση στην Αλγερία για το «Ουρί»

Ο συγγραφέας Καμέλ Νταούντ καταδικάστηκε στην Αλγερία σε φυλάκιση τριών ετών χωρίς αναστολή και πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δηναρίων για το βιβλίο του «Ουρί», που είχε κερδίσει το βραβείο Γκονκούρ το 2024.
δεξαμενόπλοιο σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στρατιωτικές συνομιλίες για αποστολή ασφάλειας στο Ορμούζ

Η Βρετανία φιλοξενεί συνάντηση με εκπροσώπους από 30 χώρες για τη διαμόρφωση αποστολής υπό τη Βρετανία και τη Γαλλία, με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και τη στήριξη κατάπαυσης του πυρός.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός κροκόδειλος βρέθηκε σε κανάλι του Ρουμπέ, τυλιγμένος σε υπνόσακο

Νεκρός κροκόδειλος, δεμένος με αλυσίδες και βαρίδια, εντοπίστηκε σε κανάλι του Ρουμπέ στη βόρεια Γαλλία από ψαρά. Το περίπου ενός μέτρου ερπετό παραδόθηκε στην Ένωση Προστασίας Ζώων. Βίντεο δείχνει τον κροκόδειλο τυλιγμένο με αλυσίδες.
Δορυφόρος της Θάλες
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Πολωνία συνεργάζονται για νέο στρατιωτικό δορυφόρο

Γαλλία και Πολωνία θα συνεργαστούν για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου για τον πολωνικό στρατό, ενισχύοντας τους αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς τους. Το κόστος της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να αποκλιμακώσουν μετά τα γεγονότα στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτικό αποκλεισμό και το Ιράν έκλεισε για λίγο τα Στενά του Ορμούζ.