bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Έρχονται νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Τι δηλώνουν Μακρόν, Μπορέλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προανήγγειλε νέες κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο της Ρωσίας. Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για φρικαλεότητες, τις οποίες καταδίκασε για λογαριασμό της ΕΕ.

Νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας απαιτείται μετά τα εγκλήματα στην Μπούτσα της Ουκρανίας, τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ,ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε.

Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Η Ρωσία χθες, Κυριακή, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια «παράσταση» για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα για γενοκτονία.

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών.

Μπορέλ: Υπεύθυνη η Ρωσία για τις φρικαλεότητες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Μπορέλ και σημειώνει ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως την έρευνα που ξεκίνησε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βοηθά τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας και την Κοινωνία των Πολιτών που επικεντρώνονται στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου.

«Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις ζοφερές ώρες για ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος τονίζει ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως και χωρίς όρους».

Η Μόσχα ζήτησε έρευνα για «προβοκάτσια»

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι' αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε.

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία 

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «τη γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Εκτός από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, Γαλλία και Ιταλία προμήθευσαν το Κίεβο με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, ενώ και η Νορβηγία πρόκειται να δώσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Στηρίζει η Κομισιόν την Ουκρανία ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τέσσερις μόλις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της τον Φεβρουάριο. Τέσσερις ημέρες αργότερα, το ίδιο έκαναν και η Μολδαβία και η Γεωργία.
ΔΙΕΘΝΗ

Παροχή ευρωπαϊκής στήριξης στον Λίβανο ζητά η Τζόρτζια Μελόνι

«Πρόκειται για έγκλημα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε και για να μην καμφθεί η αντίσταση του ουκρανικού λαού λόγω του σκότους, της πείνας και του ψύχους», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός