bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Γέλεν: Πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη η εκτόξευση των τιμών

Για το ενδεχόμενο το δολάριο να χάσει κάποια στιγμή στο μέλλον, την κυρίαρχη θέση του η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι θα περάσει «πολύς καιρός, αν γίνει ποτέ» κάτι τέτοιο.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και επεσήμανε ότι ο πόλεμος έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και ορισμένων μετάλλων, τροφοδοτώντας τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.

«Είναι πιθανό να αποτελέσει πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», είπε η Γέλεν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. Συμπλήρωσε ότι «ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές ύφεσης» στην Ευρώπη, η οποία ήταν περισσότερο ευάλωτη σε διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «μια πολύ ισχυρή οικονομία και μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας» είπε η Γέλεν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με «ισχυρές πιέσεις στους μισθούς», τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο περαιτέρω πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των lockdowns για την Covid-19 στην Κίνα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να χάσει το αμερικανικό δολάριο, κάποια στιγμή στο μέλλον, την κυρίαρχη θέση του στην παγκόσμια οικονομία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ότι θα περάσει «πολύς καιρός, αν (γίνει) ποτέ» κάτι τέτοιο.

Παράλληλα απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν να τερματιστεί ο «ειδεχθής πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας στη διάρκεια ομιλίας της πως εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης αντιμετωπίζουν συνέπειες.

Μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, η Γέλεν δήλωσε ότι ήλπιζε «διακαώς» ότι η Κίνα θα εκμεταλλευόταν θετικά την «ειδική σχέση» της με τη Ρωσία και είπε ότι η θέση του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή θα υποστεί πλήγμα εάν δεν το κάνει.

Η Κίνα δεν μπορεί να περιμένει πως η διεθνής κοινότητα θα σεβαστεί οποιεσδήποτε μελλοντικές εκκλήσεις από το Πεκίνο σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αν δεν σεβαστεί αυτές τις αρχές στην Ουκρανία «τώρα που μετράει», ανέφερε.

«Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και την προθυμία της να επιτύχει περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία», είπε η Γέλεν.

Τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Τα σχόλια της Γέλεν διατυπώνονται μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον του Νέου Δελχί και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αμερικανική απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν πιέσεις στην Ινδία, την Κίνα και άλλες «αμέτοχες» χώρες να υιοθετήσουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία και σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα για ψηφιακό δολάριο και κρυπτονομίσματα

Το διάταγμα του Μπάιντεν προβλέπει την προετοιμασία εκθέσεων για «το μέλλον του χρήματος» και τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων από τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου καθώς και σημαντικές Αρχές.
ΔΙΕΘΝΗ

Αιφνιδίασε η Fed: Στο μηδέν το επιτόκιο και αγορά ομολόγων 700 δισ. δολ.

Εκτάκτως ανακοινώθηκε νέα μείωση επιτοκίου κατά 1% και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολ.. από την αμερικανική κεντρική τράπεζα για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ από την επιδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν τον Μπάιντεν για στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει παραδόσεις όπλων είναι καταστροφική και αντίκειται άμεσα στη βούληση του Κογκρέσου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον.