ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αιφνιδίασε η Fed: Στο μηδέν το επιτόκιο και αγορά ομολόγων 700 δισ. δολ.

Εκτάκτως ανακοινώθηκε νέα μείωση επιτοκίου κατά 1% και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολ.. από την αμερικανική κεντρική τράπεζα για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ από την επιδημία.

Στο μηδέν μείωσε αιφνιδιαστικά η Fed το βασικό της επιτόκιο, ενώ ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 700 δισ. δολ., προκειμένου να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ έναντι των σοβαρών παρενεργειών που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού, για τη διαχείριση της οποίας ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η δεύτερη αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 1% μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αντανακλά την έντονη ανησυχία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα προβλήματα ρευστότητας που παρατηρούνται στη χρηματαγορά και τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Εκτός από τη μείωση του βασικού επιτοκίου, η Fed ανακοίνωσε και άλλα μέτρα ανακούφισης των τραπεζών, όπως η αύξηση του μέγιστου χρονικού διαστήματος άντλησης χρηματοδότησης στις 90 ημέρες, η μείωση των υποχρεωτικών διαθεσίμων στο μηδέν, αλλά και η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο των ενεργών συμβάσεων swaps για την παροχή ρευστότητας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Fed, θα διατηρηθούν στο μηδέν τα επιτόκια μέχρι να είναι βέβαιη η κεντρική τράπεζα ότι η οικονομία ξεπερνά τα πρόσφατα γεγονότα και επανέρχεται σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Η Fed δεν θα ξεμείνει από πυρομαχικά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την αμερικανική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι ο «ιός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα».