bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Στο 3,2% υποβαθμίζει την εκτίμηση για τη διεθνή οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα

Βασική αιτία της υποβάθμισης οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον διεθνή οργανισμό να σχεδιάζει ένα νέο «πακέτο» στήριξης για τις αναδυόμενες οικονομίες ύψους 170 δισ. δολαρίων.

Στο 3,2% από 4,1% πριν υποβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, η Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Ντέιβιντ Μάλπας

Η υποβάθμιση προήλθε από τη μείωση των προοπτικών για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης διεθνώς έφθασε πέρυσι στο 5,7%. 

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι αναμένει να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ένα νέο 15μηνο πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης ύψους περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύψει τον Απρίλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους τις επόμενες εβδομάδες, με περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια από το ποσό αυτό να αναπτύσσονται τους επόμενους τρεις μήνες. «Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη, μαζική αντιμετώπιση της κρίσης, δεδομένης της συνέχισης της κρίσης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η νέα πρωτοβουλία θα ξεπεράσει τα 157 δισ. δολάρια που κινητοποιήθηκαν για την αρχική φάση της πανδημίας του Covid-19.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί και να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Ο Μάλπας δήλωσε ότι αναμένει ότι η κρίση χρέους για τα κράτη με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα θα επιδεινωθεί το 2022.

Υπήρξε αργή πρόοδος σε ένα σχέδιο από τις μεγαλύτερες οικονομίες για να βοηθήσουν τα υπερχρεωμένα αναπτυσσόμενα έθνη να αναδιαρθρώσουν αυτά που χρωστούν στους πιστωτές και ένας λογαριασμός ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να πληρωθεί φέτος. «Οι χώρες βρίσκονται υπό σοβαρή οικονομική πίεση - το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται ήδη σε δυσχερή κατάσταση χρέους ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να βρεθούν σε αυτή», δήλωσε ο Μάλπας, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της τράπεζας για βελτιώσεις στο λεγόμενο Κοινό Πλαίσιο της Ομάδας των 20 πλούσιων χωρών για την αναδιοργάνωση του χρέους των χωρών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 40 ετών για τις οικονομίες της Ν. Ασίας

Η περιοχή της Νότιας Ασίας, που περιλαμβάνει οκτώ χώρες, είναι πιθανόν να καταγράψει οικονομική ανάπτυξη 1,8% με 2,8% φέτος, πολύ χαμηλότερα από το 6,3% που προβλεπόταν πριν από έξι μήνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας υπερασπίζεται η Τζάνετ Γέλεν

Η ίδια επισημαίνει ότι τα σχόλια της μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα για μια υπουργό Οικονομικών αλλά προσθέτει ότι «πιστεύει πως η δημοκρατία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση και συντήρηση μιας ισχυρής οικονομίας».
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Tι συνεπάγονται τα υψηλά επιτόκια σε διαφορετικές οικονομίες

Με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα πληθωρισμού, οι μεγάλες οικονομίες είδαν το κόστος του χρήματος να κινείται σε ιστορικά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.