ΓΔ: 2681.88 -0.92% Τζίρος: 224.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:36
yellen
Φώτο: Shutterstock

Την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας υπερασπίζεται η Τζάνετ Γέλεν

Η ίδια επισημαίνει ότι τα σχόλια της μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα για μια υπουργό Οικονομικών αλλά προσθέτει ότι «πιστεύει πως η δημοκρατία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση και συντήρηση μιας ισχυρής οικονομίας».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε απόσπασμα ομιλίας που θα δώσει την Παρασκευή στην Αριζόνα, η πρώην πρόεδρος της Fed υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμη για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας. 

«Ως πρόεδρος της Fed, επέμεινα στην ανεξαρτησία της Fed και στη διαφάνεια γιατί πιστεύω ότι έχει σημασία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη» τονίζει η Γέλεν

«Πρόσφατα, η δημοκρατία δέχεται απειλές. Η πρόκληση αυτή ήταν ιδιαίτερα τρομακτική στην αποφράδα ημέρα της 6ης Ιανουαρίου, όταν διαδηλωτές, παρακινούμενοι από ένα ψέμα, όρμησαν στο Καπιτώλιο» υπογραμμίζει αναφερόμενη στα γεγονότα που σημάδεψαν τις ΗΠΑ με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. 

Η ίδια επισημαίνει ότι τα σχόλια της μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα για μια υπουργό Οικονομικών αλλά προσθέτει ότι «πιστεύει πως η δημοκρατία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση και συντήρηση μιας ισχυρής οικονομίας».

 

 

 

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Λέκκος πορτραίτο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ηλ. Λεκκός: Τα κρίσιμα ρίσκα του 2026 και οι προοπτικές της Ελλάδας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, μιλά στο BD για τις καταιγιστικές διεθνείς εξελίξεις, την ανθεκτικότητα των αγορών - οικονομιών και τους κινδύνους στις ΗΠΑ. Τι εκτιμά για την εγχώρια οικονομία, την αγορά ακινήτων και τις τράπεζες.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί με διακοπή εμπορίου αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Fed να μειώσει άμεσα τα επιτόκια, διαφορετικά απειλεί να διακόψει εμπορικές σχέσεις με χώρες που έχουν εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ. Η δήλωσή του ήρθε μετά από θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ διατηρεί χαμηλή δημοτικότητα στο 33%, σύμφωνα με Ipsos

Η δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει σε ιστορικό χαμηλό λόγω δυσαρέσκειας για τον πόλεμο στο Ιράν και την οικονομία, με μόλις έναν στους τρεις Αμερικανούς να εγκρίνει το έργο του, επιβαρύνοντας τη θέση των Ρεπουμπλικανών στις επικείμενες εκλογές.
Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Ανησυχία του προέδρου της για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Fed Κέβιν Γουόρς χαρακτήρισε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «ανησυχητικό» και δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι αυστηρή, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στη νέα συνεδρίαση της Fed.
Δάσος και δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει εκμετάλλευση σε παρθένα δάση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει άνοιγμα σχεδόν 180 εκατομμυρίων στρεμμάτων παρθένων δασών για εκμετάλλευση και κατασκευή δρόμων, καταργώντας την προστασία που είχε θεσπίσει το 2001 ο Κλίντον για ζώνες χωρίς δρόμους.