ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι εμποδίζει τον ανταγωνισμό

Η Κομισιόν τονίζει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone «καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές κινητών πορτοφολιών» εμποδίζοντας ανταγωνιστικές λύσεις να λειτουργούν στις συσκευές της.

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κατηγόρησαν τη Δευτέρα την Apple ότι περιορίζει την πρόσβαση στην τεχνολογία τσιπ NFC, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναγκάσει την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone να ανοίξει το σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου στους αντιπάλους της.

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή αμφισβητεί την απόφαση της Apple να εμποδίσει τους προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά πορτοφόλια, από το να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο υλικό και λογισμικό ("είσοδος NFC") στις συσκευές της, προς όφελος της δικής της λύσης, Apple Pay», δήλωσε η αρμόδια για την επιβολή του ανταγωνισμού αρχή της ΕΕ.

Η απόφαση της Επιτροπής να αποστείλει στην Apple ένα κατηγορητήριο, γνωστό ως κοινοποίηση αιτιάσεων, επιβεβαίωσε ένα δημοσίευμα του Reuters τον περασμένο Οκτώβριο. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα για την παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού στην ΕΕ των App Stores και Apple Pay, του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Apple. 

Μάλιστα είχε στόχο να εξετάσει την υποχρεωτική χρήση του αποκλειστικού συστήματος αγοράς που βρίσκεται εγκατεστημένο στο app της Apple και τους περιορισμούς στη δυνατότητα των developers να ενημερώσουν τους χρήστες του iPhone και iPad για άλλες φθηνότερες δυνατότητες αγοράς εκτός των apps.

Επίσης επικεντρωνόταν στους όρους και τις προϋποθέσεις της Apple ως προς το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το Apple Pay στις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες των εμπόρων, καθώς και στην άρνηση της εταιρείας να επιστρέψει σε ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Apple: Προβλέπει ταχύτερη αύξηση των πωλήσεων και μεγάλη ζήτηση iPhone

Οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους αυξήθηκαν κατά 3% στα 40,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Γουόλ Στριτ να έχει προετοιμαστεί για μία μείωση 3%.