bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Με συνεχείς βομβαρδισμούς η Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει το Ντονμπάς

Οι πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ έχουν μετατραπεί σε «κλειδιά» των εχθροπραξιών με τα ρωσικά στρατεύματα να εντείνουν την επιθετικότητά τους. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν σήμερα να προελαύνουν στο Ντονμπάς όπου οι κάτοικοι της Σλοβιάνσκ, νέου στόχου της Μόσχας, καλούνται να την εγκαταλείψουν, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών, με τον περιφερειάρχη της Ντανιέτσκ Πάβλο Κιριλένκο να καλεί τους κατοίκους της πόλης να φύγουν καθώς όλη την εβδομάδα δεν υπήρξε ούτε μια μέρα χωρίς βομβαρδισμούς.

Μετά την πτώση της Λισιτσάνσκ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον κυριεύσει ουσιαστικά όλη την περιφέρεια Λουγκάνσκ και πλέον επιδιώκουν το ίδιο στη Ντανιέτσκ, ώστε να περιέλθει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Ντονμπάς, μέρος του οποίου βρισκόταν στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

«Σφοδρές μάχες γίνονται (...) κοντά στη Λισιτσάνσκ», ανέφερε ο κυβερνήτης της Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι, συμπληρώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κατασκευάσουν «διελεύσεις για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερο υλικό» στη Ντανιέτσκ.

Αυξάνεται η ένταση των εχθροπραξιών

Η Σλοβιάνσκ, που μέτραγε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και η Κραματόρσκ μετατρέπονται πλέον στα κλειδιά των εχθροπραξιών. Χθες Τρίτη, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν περίπου δέκα χιλιόμετρα από τη Σίβερσκ, που σφυροκοπούν εδώ και αρκετές ημέρες, άρα περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε εξάλλου χθες πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τα βασανιστήρια που λέει πως υπέστησαν αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πρόκειται για στρατιώτες που ανταλλάχθηκαν πρόσφατα με το Κίεβο. Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές ανταλλαγές αιχμαλώτων, αλληλοκατηγορούνται για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε εξάλλου χθες βράδυ «ουκρανούς εθνικιστές» στην περιφέρεια Ντανιέτσκ πως ετοιμάζουν «πρόκληση με τη χρήση χημικών ουσιών», κάνοντας λόγο για μεγάλες ποσότητες χλωρίου που μεταφέρθηκαν σε σταθμό διήθησης. Πρόσθεσε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εργοστάσια χημικών ως βάσεις στρατευμάτων και χώρους αποθήκευσης όπλων, δημιουργώντας συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν «σε δυστυχήματα με χιλιάδες νεκρούς αμάχους».

Στόχος η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Με αυτό το φόντο ολοκληρώθηκε χθες βράδυ διήμερη διεθνής σύνοδος στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία) που οργανώθηκε για να σκιαγραφηθεί το περίγραμμα της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, το κόστος της οποίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κιέβου, θα φθάσει τα 750 δισ. δολάρια.

Στην ανακοίνωση που υιοθέτησαν χθες βράδυ, σύμμαχοι της ουκρανικής κυβέρνησης, διεθνείς θεσμοί και ο ιδιωτικός τομέας «δεσμεύτηκαν πλήρως να υποστηρίξουν την Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής της» και να προωθήσουν μια «διαφανή και υπεύθυνη» διαδικασία «αποκατάστασης».

Το πώς θα δαπανηθούν αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια προκαλεί ανησυχίες, καθώς η διαφθορά στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται ενδημική. Στην έκθεσή της για τη διαφθορά το 2021, η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια κατέτασσε την Ουκρανία στην 122η θέση μεταξύ 180 χωρών· η Ρωσία βρισκόταν στην 136η.

Το Κίεβο θέλει η ανοικοδόμηση να γίνει «γρήγορα» και είναι «έτοιμη» για αυτό, είπε θέλοντας να φανεί καθησυχαστικός ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ στο Λουγκάνο. Ταυτόχρονα, το Κίεβο πιέζει τους συμμάχους του να αναγκάσουν τις εταιρείες θαλάσσιες μεταφορών να πάψουν να διακινούν εμπορεύματα από τη Ρωσία.

Το Zhibek Zholy, φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, είναι αγκυροβολημένο εδώ και πέντε ημέρες στη Μαύρη Θάλασσα, ανοικτά της Τουρκίας. Η Ουκρανία, που ερίζει πως η Ρωσία «κλέβει» τη δική της σοδειά σιτηρών, διατείνεται πως το συγκεκριμένο πλοίο μεταφέρει 7.000 τόνους που αποκτήθηκαν παράνομα. Τουρκική διπλωματική πηγή είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στο πλοίο γίνεται «επιθεώρηση».

Γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ χαρακτήρισε «αβάσταχτο» τον απολογισμό της σύρραξης σε ό,τι αφορά τους άμαχους (σχεδόν 5.000 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 335 παιδιά, απολογισμός αναμφίβολα πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό) για πολλές παραβιάσεις σε βάρος του πληθυσμού. «Εν ονόματι κάθε θύματος αυτού του παράλογου πολέμου, οι εκτελέσεις, οι βασανισμοί και οι αυθαίρετες κρατήσεις πρέπει να σταματήσουν», τόνισε μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στις Βρυξέλλες, τα τριάντα κράτη μέλη του NATO άρχισαν χθες τις διαδικασίες κύρωσης της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που θα επιτρέψει στην ατλαντική συμμαχία να έχει ενιαία γραμμή άμυνας από την Αρκτική ως τη Μεσόγειο έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, οι διαδικασίες εξαρτώνται από την καλή θέληση της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Λετονία ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι η στρατιωτική θητεία θα ξαναγίνει υποχρεωτική για τους άνδρες από το 2023, επικαλούμενη τη ρωσική απειλή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αναπόφευκτο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο υποστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, υπαρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (HUR), αναγνώρισε πως για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει οι δυο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
ΔΙΕΘΝΗ

DNI: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς κατέθεσε στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ότι η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική αντεπίθεση με drones έπληξε ρωσικές ενεργειακές υποδομές

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες σε σειρά επιδρομών εναντίον ενεργειακών υποδομών στη Ρωσία, με στόχο να πλήξουν τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού.