ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Εγκρίθηκαν από Επιτροπή της Βουλής οι κατηγορίες για παραπομπή του Τραμπ

Μια ιστορική απόφαση πήρε η η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να οδηγήσει στην καθαίρεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με 23 ψήφους υπέρ και 17 κατά η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τα δύο άρθρα που ανοίγουν το δρόμο για να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Η Επιτροπή ενέκρινε τις κατηγορίες σε βάρος του Αμερικανού προέδρου για κατάχρησης εξουσίας και παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου. 

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο στη διενέργεια ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθεί γύρω του. Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

«Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Να τερματιστούν άμεσα οι εκτελέσεις στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τις εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων» και ζητώντας να σταματήσουν άμεσα. Τόνισε τη δεινή κατάσταση του στρατού και την αύξηση εκτελέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι εκτελέσεις στο Ιράν πρέπει να τερματιστούν τώρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις εκτελέσεις διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων». Υποστήριξε επίσης ότι το ιρανικό καθεστώς δεν πληρώνει τον στρατό του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απέλασαν στη Ονδούρα τη σύζυγο ενεργού λοχία του στρατού

Η σύζυγος Αμερικανού λοχία απελάθηκε στην Ονδούρα, παρά το ότι είναι μητέρα ενός 6χρονου. Το συμβάν αναδεικνύει τις συνέπειες της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ ακόμη και σε οικογένειες στρατιωτικών.