Φώτο: Shutterstock

Η ΕΕ «ανοίγει την πόρτα» για την Σκωτία

Ο γερμανός συντηρητικός πολιτικός Ντέιβιντ Μακάλιστερ σημείωσε με δηλώσεις του πως σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασιλείο θα μπορούσε να ενταχτεί στην ΕΕ.

Η ΕΕ άνοιξε την πόρτα της για την Σκωτία σε περίπτωση που αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο γερμανός συντηρητικός πολιτικός Ντέιβιντ Μακάλιστερ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε πως θεωρεί «ιστορικό λάθος» το επικείμενο Brexit, και σημείωσε πως τώρα είναι ο καιρός να διαμορφωθούν οι σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Προς το παρόν όμως προέχουν άλλα ζητήματα, πρόσθεσε ο Μακάλιστερ. «Η Βρετανία μπορεί να αποχωρεί από την ΕΕ, αλλά παραμένει συνδεδεμένη μαζί μας, με πολλούς τρόπους», επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων (είναι επίσης γνωστή με το αρκτικόλεξο AFET, από τον γαλλικό όρο Affaires étrangères).

«Θεσμοί στη Σκωτία με ρωτούν ήδη εάν θα μπορούσα να γίνω η επαφή τους στις Βρυξέλλες μετά το Brexit», σημείωσε ο Μακάλιστερ στις δηλώσεις του στον όμιλο RND. Ένα παράδειγμα, εξήγησε, είναι σκωτσέζικα πανεπιστήμια που θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών όπως είναι το Εράσμους, καθώς και να συνεχίσουν να λαμβάνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για προγράμματα έρευνας.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι εκκλήσεις του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (Scottish National Party, SNP) να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και για τη συμμετοχή της Σκωτίας στην ΕΕ πιθανόν θα δημιουργήσει ένα νέο «πολιτικό κλίμα» ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαΐου του 2021.

Ο Μακάλιστερ δεν κρύβει πως θεωρεί το Brexit ιστορικό λάθος που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Βρετανία. «Τώρα είναι καιρός να διαμορφώσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις», σημείωσε, ωστόσο «είναι εξαιρετικά φιλόδοξος» ο στόχος της οριστικοποίησης της σχέσης ΗΒ - ΕΕ μέσα στους 11 μήνες που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που όρισε το ίδιο το Λονδίνο, έσπευσε να συμπληρώσει.

Δύσκολα θα γίνει «εφικτό να κλειστεί» πλήρης «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα σε τόσους λίγους μήνες», προειδοποίησε ο γερμανός πολιτικός, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο πατέρας του οποίου είναι Σκωτσέζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ